Възстановителните работи в двете рафинерии вече са започнали. Цената на

...
Възстановителните работи в двете рафинерии вече са започнали. Цената на
Коментари Харесай

Растат притесненията кога точно Саудитска Арабия ще възстанови производството на петрол

Възстановителните работи в двете рафинерии към този момент са почнали.

Цената на петрола непосредствено зависи от това по кое време Saudi Aramco ще успее да възвърне производството. Дали Саудитска Арабия ще успее да се оправи с петролния проблем и да предотврати петролна рецесия ще стане ясно в идващите няколко седмици. Рияд съобщи, че ще възвърне продукцията си до равнищата отпреди офанзивите до две-три седмици, само че специалисти имат терзания до каква степен този период е постижим, а неналичието на бистрота за наличния запас усложнява обстановката, написа Reuters.

Защо има терзания

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След офанзивите Рияд не даде информация за размера на вредите, а Saudi Aramco не разгласи график за възобновяване на производството. Във вторник вечерта енергийният министър Абдулазис бин Салман заяви, че половината от изгубеното произвеждане е възобновено и че до две-три седмици казусът ще е отхвърлен изцяло. По думите му до края на септември доставките ще бъдат 11 млн. барела нефт дневно, а до края на ноември – 12 млн. За съпоставяне - през август страната е произвеждала по 9.85 млн. барела дневно.

Държавата също по този начин още не е обявила с какъв запас разполага. Според данните на Joint Organisations Data Initiative (JODI) към юли саудитският нефт в страната и чужбина е възлизал на общо 180 млн. барела, само че изчисленията могат да са неточни. Изпълнителният шеф на Saudi Aramco твърди, че компанията има 60 млн. барела запас в страната, само че не посочи за размера на запасите, които държи в Холандия, Япония и Египет.

Според това по кое време Saudi Aramco успее да възвърне производството зависи каква ще е цената на петрола в кратковременен проект. Но в случай че процесът отнеме месеци, котировките могат да скочат и до 90-100 $, сочеха първичните прогнози след офанзивата против рафинериите. Източник от Saudi Aramco е коментирал пред Reuters, че във вторник рафинерията в Абкайк, която беше ударена, към този момент създава 2 млн. барела дневно по отношение на 4.9 млн. барела преди събитията.

Атаките

В края на предходната седмица дронове нападнаха две рафинерии на Saudi Aramco, една от които - тази в Абкайк, е най-голямата в света. Атаките " изтриха " 5.7 млн. барела от дневните доставки на Саудитска Арабия, която обезпечава 5% от дневното търсене в света.

Отговорност за нападението поеха бунтовници от племето хуси в Йемен, само че публични представители в Съединени американски щати към този момент хвърлиха виновността за случилото се върху Иран. Техеран отхвърля, само че фактът е, че случилото се в допълнение увеличи напрежението в Близкия изток и усилва риска от спор сред Техеран и Вашингтон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР