Възстановиха оригиналните стенни часовници в Централното фоайе на НДК. Те

...
Възстановиха оригиналните стенни часовници в Централното фоайе на НДК. Те
Коментари Харесай

Борислав Велков разкри как НДК съхранява българското изкуство и традиция

Възстановиха истинските стенни часовници в Централното предверие на НДК. Те са част от достоверния интериор на постройката.

Стенните часовници са сложени там през далечната 1981 година при построяването на НДК и са подарък от швейцарската компания – производител на едни от най-популярните марки часовници в света. С нейно подпомагане са предоставени още шест нови часовника за главните зали, в които се организира Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Днес на събитието участва и посланикът на Швейцария Н. Пр. Денис Кнобел.



Снимка: Novini.bg / Н. Пр. Денис Кнобел, дипломат на Швейцария

Преди година управлението на НДК разгласи, че ще бъдат реставрирани всички над 80 творби на изкуството, които дворецът има. Някои от тях към този момент красят залите, в които се организира българското европредседателство. Сред тях са фрески, дърворезби, пана, пластики – шедьоври, основани от велики български майстори особено за Националния замък на културата. Техни създатели са Йоан Левиев, Павел Койчев, Дечко Узунов, Иван Кирков, Антон Дончев, Светлин Русев, Димитър Киров, Христо Стефанов, Марин Върбанов и доста други.

Днес Борислав Велков, ръководител на Съвета на шефовете на НДК, описа пред камерата на Novini.bg за отношението към традицията, с цел да се запази българското изкуство в НДК.



Снимка: Novini.bg

„ Един център като НДК може да съществува единствено с помощта на традициите. За да запазиш една традиция, би трябвало да я отстояваш, би трябвало да я съхраниш и би трябвало да имаш отношение към детайла. Ние вършим точно това “, съобщи Велков.
„ Част от реставрираните творби на изкуството е и точно часовниковата система, която още далечната 1982 година е дарена от швейцарското държавно управление на България по случай откриването на НДК “, разясни той.
И през днешния ден, както е било и първоначално, часовникар се грижи за часовниците в Двореца, а от специфична стая те се ръководят автоматизирано.

Велков желае едно - да направи престоя на хората в НДК извънредно удобен и по тази причина малко по малко всичко в Двореца се реставрира.

Цялото изявление с господин Велков може да чуете по-късно ТУК.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР