Възрастовата граница на онкологичните заболявания в оториноларингологията коварно пада. Все

...
Възрастовата граница на онкологичните заболявания в оториноларингологията коварно пада. Все
Коментари Харесай

Коварно пада възрастта на онкозаболяванията на уши, нос и гърло

Възрастовата граница на онкологичните болести в оториноларингологията подло пада. Все по-млади хора отиват към нелечими случаи, а дружно с това се усилват и обществено значимите заболявания като органната туберкулоза на ларинкс и околоносни кухини. Това съобщи в Русе републиканският съветник проф. Иван Ценев. Той дойде за научната конференция, която ще се организира на следващия ден във връзка със 110 години от основаването на отделението „ Уши, нос и гърло “ в русенската болница, съобщи кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град. Републиканският съветник проф. Иван Ценев Републиканският съветник проф. Иван Ценев

Началникът на отделението доктор Огнян Лечев също очерта тревожна картина и разяснява, че в последните 10 години в Русенска област има огромен скок на онкологичните болести на горни дихателни пътища. „ В началото на 90-те години на месец 1-2 пъти се откриваха пациенти с онкологични болести. Сега всяка седмица вземаме биопсия на 1-2 души два пъти седмично “, изясни той. Една от аргументите е увеличеното тютюнопушене най-много измежду младежите. Проблем в региона на УНГ е неналичието на задоволително експерти, които би трябвало да бъдат и добре готови.

„ Един добър клиницист би трябвало да е много образован, да може да чете, да знае западен език. За да се реши дали един оториноларинголог става за хирург, би трябвало да мине най-малко 7-8 години на дейна оперативна активност и едвам по-късно да се реши. Що се касае за диагностиката, тя се построява с времето. Да си непрестанно в клиниката, непрестанно да четеш, да съпоставяш един признак с различен, с цел да може да направиш разбора на болестта. Така че построяването на един фактически скъп оториноларинголог желае доста време, доста грижи към него, доста вложения “, разяснява още проф. Ценев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР