Възрастните водачи ще преминават по-често обстойни физически и психологически тестове,

...
Възрастните водачи ще преминават по-често обстойни физически и психологически тестове,
Коментари Харесай

Въвеждат тестове за шофьорите над 60 години?

Възрастните водачи ще минават по-често обстойни физически и психически проби, с цел да имат право да карат. Въвеждането на смяната е на стадий експертно разискване. От 2011 година до 2018 година 370 водачи над 65 години са починали на пътя. Само за предходната година броят на жертвите в тази възрастова група е 56 души. Те са близо 10% от всички жертви на произшествия през 2018 година Ранените възрастни водачи през последните 8 години са 2 645.

Георги Ангелов е на 84 години. Има брошура от 1973 година, а чак през 2025 година ще му се наложи да мине медицински прегледи, с цел да възобнови книжката си. Смята себе си за отличен водач Имам заболяване, само че те не пречат за шофирането. Със зрението почти съм доста добре, а даже и със слуха, споделя Ангелов, представен от Нова телевизия.

Често е зад кормилото, с цел да отиде до вилата си или на пазар. Няма нито едно нарушаване на пътя. Въпреки това счита, че е добра концепция постоянно да го преглеждат лекари, с цел да е сигурен, че е безвреден лидер. Убеден е, че младите водачи са по-опасни от възрастните. Да им припомнят, че би трябвало да извършват законите. Мисля, че младите са по-опасни, тъй като се увличат в огромните скорости, споделя още той.

От новата Държавна организация по пътна сигурност са на едно мнение с Георги и възнамеряват да се вкара смяна, с която освен възрастните водачи, само че и младите водачи да минават по-често прегледи. Това, от което се нуждаем, е съответна система за определяне на физическата и психическата валидност на всички водачи, разяснява ръководителят на Държавна организация по пътна сигурност Малина Крумова.

Експерти психолози би трябвало да преценяват през какъв брой време водачите от разнообразни възрастови групи би трябвало да преминат през физически и психически проби.

До няколко месеца ще стане ясно водачи на каква възраст ще посещават лекари по-често и за кои ще се вкара психотест.

А Георги самичък е решил по кое време би трябвало да се слезе от автомобила. Жив и здрав, след 2-3 години може би би трябвало да се откажа, споделя той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР