Възрастните с евро в джоба се увеличили три пъти за

...
Възрастните с евро в джоба се увеличили три пъти за
Коментари Харесай

Всеки шести прибира пенсия от страна извън ЕС

Възрастните с евро в джоба се нараснали три пъти за 11 години

Всеки шести българин с пенсия от чужбина я получава от страна отвън Европейския съюз. Към края на август 29 506 българи вземат парите си за старини от непозната страна. Това са хора, които са работили зад граница и вземат пенсии на база на интернационалните спогодби и европейски регламенти. От всички нашенци с непознати пенсии 4686 са тези, които са се трудели в страни отвън Европейския съюз, написа в. Монитор.

При определянето на средствата за старини се сумира стажът от двете страни и всяка от тях отпуска сума съгласно положения труд в страната, изясняват специалистите от осигурителния институт. Така да вземем за пример в случай че един мъж има 25 години трудов стаж у нас и още 10 години в друга страна, той ще получи пенсия от Национален осигурителен институт в размер въз основата единствено на осигурителния приход за тези 25 години. Доходът за останалите 10 години ще има значение при разпределяне на пенсия от другата страна. Ако наш съотечественик е работил прекомерно малко в друга страна, то пенсията му се отпуска единствено от България, като стажът му се признава за български, прецизират специалистите. Най-много са задграничните пенсии от Русия. 3323-ма нашенци взимат рубли за старини. От 2016 година насам съгласно измененията в пенсионно-осигурителното законодателство сред Русия и България е допустимо при сумирането на стажа да бъде включен и подобен, който е добит в някоя друга страна. Условието е една от двете страни да има подписана конвенция с нея. След дългогодишна работа в Украйна над 600 емигранти са си обезпечили пенсия от там. 168 българи пък получават преводи от Израел. Най-често сънародниците ни работят като домашни помощници или строители. Българка написа във конгрес, че получава по 351 шекела за към 4 години работа в Израел. Това значи, че месечно тя си прибавя към българската пенсия по 141,43 лева Най-малко са тези, които получават пенсиите си от Исландия и Черна гора - по един човек, и от Южна Корея – трима. Пари за старини от страни отвън Европейски Съюз сънародниците ни взимат и от Канада, Молдова, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина. Данните на Национален осигурителен институт демонстрират, че най-популярната дестинация за работа на остарелия континент за българите е била Германия. Там са се трудили 6780 нашенци. За да се вземе немска пенсия са нужни единствено 5 години стаж, а пенсионната възраст е 67г., излиза наяве от информация в уеб страницата на Европейския съюз. Заради глада за медици в Германия, доста наши сънародници са избрали да работят там против по-високо заплащане.

5185 българи пък взимат евро за старини от Гърция. Пенсионната възраст в южната ни съседка е по-малка – 62 година, само че се изисква по-продължителен трудов стаж – 15 години. За последните 11 години броят на българите, които получават пенсии от чужбина, е повишен малко над 3 пъти. През 2007 година те са били към 9000. Само до 2015 година те към този момент са стигнали до 18 000. Големият брой непознати пенсии, които получават нашенците, се дължи на влизането ни в Европейски Съюз и отварянето на границите за пазара на труда. Други пък приключват образованието си в чужбина и избират да останат там поради по-високите хонорари.

Не всеки български жител, който получава пенсия от друга страна, е извършил изискванията по българското законодателство, прецизират специалистите. Същото важи и за хората, на които им е отпусната българска пенсия, а имат стаж и в чужбина. И в двата случая те могат да са покрили условията в едната страна, само че да не са го създали в другата и да взимат единствено една пенсия, до момента в който покрият критериите за другата, прибавят още от осигурителния институт.

53 346 по-малко излезли в подобаващ отдих за 10 години

Пенсионерите у нас са намалели с 53 346 през последните 10 години, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. През 2008 година те са били 2 214 880, до момента в който към юни 2018 година са 2 161 534. Само от края на 2017 година до в този момент възрастните хора у нас, които са излезли в заслужена отмора, са с 11 219 по-малко. Повечето от тях получават персонални пенсии - 2 051 878, а тези, който взимат наследствени са 109 656. За първите шест месеца пък новоотпуснатите пенсии за военна неработоспособност са 13. За същия интервал на предходната година те са били с 6 повече.

От данните на осигурителния институт излиза наяве още, че всеки четвърти пенсионер е с ТЕЛК-ово решение. С

редната възраст, на която са излезли в подобаващ отдих пък, се е нараснала с 5 години от 2000 до 2017 година Междувременно парите, които дава Национален осигурителен институт за пенсии, също са нарастнали – те са съвсем 4 пъти повече. Докато за 2000 година институтът е изплатил над 2,4 милиарда лева, през 2017 година сумата към този момент набъбва до към 9 милиарда лева За първото шестмесечие на тази година пък за пенсии са отишли над 4,6 милиарда лева.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР