Възрастните хора стават във все по-голяма степен ценен актив за

...
Възрастните хора стават във все по-голяма степен ценен актив за
Коментари Харесай

Бисер Петков: Възрастните стават все по-ценен резерв за пазара на труда

Възрастните хора стават във все по-голяма степен скъп актив за пазара на труда, съобщи по време на парламентарния надзор през днешния ден министърът на труда и обществената политика Бисер Петков.

По думите на министъра, в настоящата обстановка на пазара на труда, в условия на дефицит на работна мощ, възрастните хора са запас, който се употребява от работодателите, а страната предизвиква включването им на пазара на труда.

По данни на Национален осигурителен институт в края на 2018 година над 197 хиляди пенсионери, получаващи персонална пенсия за застрахователен стаж и възраст, не престават да работят и да се обезпечават, уточни Петков.

Повишаването на заетостта измежду възрастните хора е устойчива наклонност от 2012 година. По данни на Национален статистически институт заетостта при хората на възраст от 55 до 64 години нараства с 15 процентни пункта - от 45,7 % през 2012 година до 60,7 % - през 2018 година. През второто тримесечие на 2019 година коефициентът на претовареност за тази група е 65 %. Продължава да понижава безработицата измежду по-възрастните - за 2018 година коефициентът на безработица за хората на 55 и повече години е 4,4 %. За второто тримесечие на тази година цената на индикатора за тази група е 3,5 %, добави министър Петков.

Насърчаването на дейния живот на възрастните хора и по-дългото им оставане на пазара на труда се преследва с насърчителни ограничения, акцентира Петков. Той добави, че в бюджета на МТСП за 2020 година политиката на пазара на труда, в това число и ограниченията за поощряване на по-дългото оставане на възрастните хора на пазара на труда, се осъществя посредством Националния проект за деяние по заетостта. За него в проектобюджета са планувани 73 милиона лв., като тази сума е същата като употребяваната и през предходните години за тази политика. Целта е парите за 2020 година да бъдат по-добре фокусирани и употребявани по-ефективно, сподели Бисер Петков.

МТСП към този момент създава националния проект за 2020 година. Ще продължи дейната работа с безработните над 50 години, като ще има специфичен акцент към тези без подготовка и ниска степен на обучение, които са достигнали предпенсионна възраст, както и към тези, които имат подготовка, която не се търси от работодателите.

Подкрепата ще бъде фокусирана в няколко области - ще се дават услуги, съобразени с личностния профил, ходатайство за намиране на работа, включване в стратегии и ограничения. Усвояване на цифрови умения също е планувано като мярка, с цел да могат възрастните да останат по-дълго време на работа.

Ще се обезпечат тласъци за работодателите, които обезпечават претовареност на по-възрастните хора. Дългосрочните цели в политиката по заетостта ще се дефинират в новата тактика по заетостта с небосвод до 2030 година, която се приготвя от междуведомствена работна група към МТСП.

Министър Бисер Петков още веднъж удостовери желанието на държавното управление прецизно да се придържа към избраните през 2015 година в Кодекса за обществено обезпечаване условия и условия за пенсиониране до 2037 година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР