Възрастните германци, нуждаещи се от специални грижи, стават все повече.

...
Възрастните германци, нуждаещи се от специални грижи, стават все повече.
Коментари Харесай

Откъде толкова болногледачи

Възрастните германци, нуждаещи се от специфични грижи, стават от ден на ден. Болногледачите обаче не доближават, а болногледаческите услуги не са обезпечени с единни правни стандарти. Това отваря ниши за незаконни покупко-продажби.

Според Германско-полския център за гражданско право и екологична мрежа (GPPLEN), Германия е оставила „ сиви зони “ в законовата система, които заплашват правната сигурност на нуждаещите се от грижи възрастни и заболели хора. „ Липсват правни стандарти, няма и контракти, които да обезпечат правната сигурност на немските клиенти и организациите, “ акцентира шефът на центъра Лотар Кноп.

Резултатът: както клиентите, по този начин и агенциите се замесват в незаконни покупко-продажби, при които болногледачите са принудени да работят на така наречен „ миниджоб “ против възнаграждение от 450 евро на месец или да се записват на пазара на труда като независимо заето лице.

Недостигът на болногледачи е сериозен проблем за страната. Към сегашния миг незаетите позиции в бранша са 36 000. Близо половината от тези работни места са в старешки домове. Експерти предвиждат, че поради застаряването на популацията в Германия броят на хората, които се нуждаят от домашни грижи, ще нарасне доста.  Очаква се през 2060 година нуждаещите се да станат 4,5 милиона.

Междувременно немското държавно управление предприе стъпки за решение на казуса. През юли три министерства стартираха взаимна самодейност, която цели назначението на 13 000 нови фрагменти и подобряването на изискванията за труд. Лотар Кноп приветства напъните на страната, само че е на мнение, че те са незадоволителни. „ Откъде ще намерят 13 000 болногледачи? “, пита Кноп. След въвеждането на минималното възнаграждение през 2015 година цената на обгрижването е стигнала 2000 евро. В същото време, страната не е нараснала финансовата помощ, нито пък е въвела нови данъчни облекчения за нуждаещите се.

Председателят на „ Промедика Плюс “ Даниел Хаберкорн споделя, че близо 300 000 възрастни германци се възползват от услугата. Според него, грижите по домовете разрешават на доста безработни източноевропейци да изкарват по 1500 евро на месец.

Със съкращения, „ Дойче веле “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР