Възрастни хора с нисък социален статус, които най-често живеят самотно

...
Възрастни хора с нисък социален статус, които най-често живеят самотно
Коментари Харесай

Самотни пенсионери палят пожарите

Възрастни хора с невисок обществен статус, които най-често живеят самотно в обезлюдени села и натрупат отпадъци в домовете си, с цел да ги предадат за вторични първични материали. Такъв е профилтът на 80% ог бълагрите, починали и потърпевши при пожари у нас, сочи статистиката на Групово дело "Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Голяма част от останалите огненени произшествия се предизвикват от деца на възраст до 7-8 години, оставени от родителите си без контрол, главно при игра със запалки или кибрит.

От началото на отоплителния сезон - 1 октомври, до през вчерашния ден в страната са станали 2764 пожара със съществени материални загуби и още 9406 - с леки или незначителни.

"Ръстът на случаите през сезона 2018/2019 е с към 12-14%, призна гл. контрольор Стефан Стефанов от Групово дело "Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", написа в. "Телеграф ".

Общо жертвите на огъня за интервала са 69 индивида, а съществено ранените - 124 души.

В над 90% от случаите те са издъхнали не от изгаряния, а от задушаване. Причините за произшествията са най-често късо съединяване и немарливост при боравене с открит огън. "Възрасни хора заспиват с цигара в ръка след приложимост на алкохол. Откриваме ги мъртви, само че след задушаване, а 20-30 сантиметра от одеало или завивка е изгоряло ", споделиха опита си огнеборци.

За да се предпазят възрастните от нелепа гибел, от Групово дело "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " неколкократно раздават сензори за пушек на пенсионери в отдалечени и обезлюдени региони. Цената на сензор за пушек е сред 20 и 40 лв., а единственото, което би трябвало да се прави с него, с цел да работи безотказно при потребност, е батерията му да се сменя един път годишно.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР