Възрастната жена не одобрява заниманията на сина си.Дъщерята на Сталин

...
Възрастната жена не одобрява заниманията на сина си.Дъщерята на Сталин
Коментари Харесай

Защо Сталин се страхува от собствената си майка?

Възрастната жена не утвърждава заниманията на сина си.

Дъщерята на Сталин Светлана Алилуева един път споделя, че нейният могъщ татко в никакъв случай не се е страхувал от никого, с изключение на от майка си. Майката на Сталин – Екатерина Геладзе, позната под името Кеке – не приказва съветски и е разочарована от достиженията на сина си.
Младата младоженка
 Майката на Сталин

Майката на СталинGetty Images

Бащата на Геладзе – крепостен селяндур, принадлежал на грузински аристократ преди премахването на крепостничеството – почива по време на раждането на щерка си. Противно на обичаите от това време, майката на Геладзе се твърди, че щерка ѝ ще се научи да чете и написа на грузински.

Майка ѝ умира след анулацията на крепостничеството в Руската империя през 1861 година и младата Геладзе се мести в град Гори, където по-късно се среща с бащата на Сталин.

Скоро младото сираче се омъжва за локален обущар на име Висарион Джугашвили. Някои считат, че годината на брака им е била съзнателно изменена от руската агитация, с цел да накара булката да наподобява по-възрастна, в сравнение с е била в реалност, защото някои източници допускат, че по това време .
Краят на фамилията
 Майката и бащата на Сталин

Майката и бащата на Сталин

Скоро след брака покруса сполетява живота на младото семейство. Двойката губи първото си дете два месеца след раждането му през 1875 година, а второто им дете също почива единствено година по-късно.

През декември 1878 година на Кеке и Висарион се ражда третото и последно дете, което ще бъде запомнено като един от най-могъщите и страховити мъже в историята на човечеството.

Неспособен да се оправи със загубата на другите деца, брачният партньор на Геладзе, който преди този момент е предан на църквата, стартира да злоупотребява с алкохол. Промените в характера му не са приветствани от младата брачна половинка, която мъчно се схваща с все по-агресивния си брачен партньор.

Следват неизбежни разногласия за бъдещето на единствения им наследник. Висарион желае синът му да тръгне по стъпките му и да стане майстор, до момента в който Кеке не желае нищо друго, с изключение на да види сина си като духовник, тъй като тя смята свещениците за привилегирована прослойка в родната ѝ Грузия.

Бащата на Сталин се откъсва от фамилията след следващия скандал, провокиран от спор за образованието на сина им: Висарион счита, че учебното заведение е загуба на време, до момента в който Кеке счита, че образованието е приоритет.

Геладзе надвива и младият Йосиф се записва в църковното учебно заведение в Гори през септември 1888 година, където се отличава академично, макар дисциплинарните проблеми.
Остаряващата майка на „ новия цар “
 Екатерина Геладзе, Лаврентий Берия, Нестор Лакоба, Йосиф Сталин в Тбилиси. Фотография 1935 година

Екатерина Геладзе, Лаврентий Берия, Нестор Лакоба, Йосиф Сталин в Тбилиси. Фотография 1935 г.Архивна фотография

Когато младият Йосиф е изключен от семинарията, той приема името Сталин и интензивно взе участие в революционни действия, губейки връзка с майка си в процеса. Сталин още веднъж се среща с майка си в Гори през 1904 година, откакто заобикаля от заточение в Сибир, преди да загуби връзка с нея за 10 години.

Пропорционално на издигането на Сталин в болшевишките редици, новото политическо значение на майка му трансформира нейната сигурност и богатство в един от целите на новата болшевишка страна.

Геладзе е преместена в двореца, където Кавказкото наместничество живее преди революцията. Възрастната жена обаче заема единствено една дребна стая.

Нейният наследник, който доникъде на 1930-те години се трансформира в могъща и страховита политическа фигура, разпорежда задачата да се грижи за майка му на прословутия си поддръжник . Човекът, който ще стане прочут като страшния началник на руската загадка полиция, приема съществено благородната задача и застаряващата майка на Сталин постоянно е засичана по улиците на града, строго охранявана от хората на Берия.

Сталин, въпреки това, лимитира връзките си с майка си до къси и редки писма, които по размер наподобяват телеграми, евентуално тъй като е ангажиран да стяга желязната хватка над Съветския съюз.

Геладзе не може да чете или написа на съветски, а синът ѝ се мъчи да написа на грузински, което усложнява още повече оскъдната връзка сред майка и наследник.

Сталин персонално посещава майка си през 1921 година и през 1926 година, а Геладзе един път посещава Москва, само че „ не ѝ харесва “.

 Паметник на майката на Сталин. Тбилиси

Паметник на майката на Сталин. ТбилисиBogdanov-62 (CC BY-SA 4.0)

Всемогъщият деспот на надигащата се суперсила за последно посещава майка си на 17 октомври 1935 година. По време на визитата фамилията разисква новия статус на Сталин. Когато Геладзе пита сина си с какво се прехранва, Сталин дава отговор: „ Мамо, помниш ли нашия цар? Е, аз съм нещо като царя “.

„ Би било по-добре да станеш духовник “, дава отговор остарялата жена. Тонът на нейния отговор е невиждан в Съюз на съветските социалистически републики по това време. Никой с изключение на нея не би могъл да си разреши да бъде толкоз мъчително откровен с диктатора.

Години по-късно дъщерята на Сталин Светлана Алилуева споделя, че Сталин в никакъв случай не се е страхувал от никого, с изключение на от майка си, която го дисциплинира физически, когато е дете.

Геладзе умира на 4 юни 1937 година от пневмония на възраст към 80 години. Сталин не напуща кабинета си за погребението и изпраща Берия като собствен делегат да носи ковчега. Венец с посланието: „ На скъпата и обичана майка, от твоя наследник Йосиф Джугашвили (Сталин) “, написано на грузински и съветски, е прощалното известие, което диктаторът изпраща на умрялата си майка.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР