Възрастна жена е осъдила Столична община заради липсата на достатъчно

...
Възрастна жена е осъдила Столична община заради липсата на достатъчно
Коментари Харесай

Софиянка осъди Фандъкова на 25 бона за счупен глезен

Възрастна жена е осъдила Столична община поради неналичието на задоволително грижи за почистването на сняг и лед от стълби в квартал " Владая ". През 2018 година тя е паднала и е счупила на два места глезена си, наложила се е интервенция, а лекуването и възобновяване е траяло над два месеца.

Това се схваща от решение на Софийски градски съд (СГС), който осъжда Столична община да заплати на дамата обезщетение от 25 хиляди лв., както и да заплати разноските по процеса.

На 6 декември 2018 година рано сутринта в село Владая, дамата с букви М. М., която била на 77 години, тръгнала към спирката. По пътя й имало стълби, които не били добре почистени и върху тях имало сняг и лед. Стълбите са били от бетонни плочи, като при опит да стъпи с левия си крайник на следващото ходило, ищцата се е подхлъзнала на непочистен от сняг и лед сектор, вследствие на което глезенната става на крайници й поддала, а тя паднала от личен растеж. На идващия ден обзор в " Пирогов " открил строшаване на две кости на глезена, като те са били закрепени с железни импланти. В идващите два месеца по време на нейното възобновяване тя е изпитвала мощни болки, като първите дни е била неподвижна, тъй като не е можела да движи крайници си, оказва се от исковата молба, представена в правосъдното решение.

От него се схваща още, че пред съда от Столична община настояват, че стълбите са били почистени и показват, че счупването можело да се дължи и на други здравословно, битови иили трудови фактори.

По делото е назначена техническа експертиза, която установи, че стъпалата са стоманенобетонни, в по-голямата част са разрушени. На места е ситуиран железен парапет, само че той не е по цялото продължение на правата каквото е условието. " Вещото лице е установило голям брой несъответствия, които не дават отговор на наредбата за установяване на условията за досегаемост и повсеместен дизайн на детайлите на наличната среда в урбанизираната територия и на постройките и оборудванията, изразяващи се в неравномерно систематизиране на стъпалата, липса на стълбищни площадки през избрания период от стъпала, липса на парапет по цялата дължина на процесната права, стъпала с размери надхвърлящи нормативните размери. Като цяло сектора със стълбища е в доста неприятно положение и се нуждае незабавно от ремонт за реорганизация. Вещото лице сочи, че правата, по която е станал случая с ищцата съставлява обществена общинска благосъстоятелност ", става известо още от решението.

Съдът приема, че допускането на грапавина на стълбището е противоправно безучастие на служащи и чиновници на общината, натоварени с поддръжката на тротоарите.

" Обезопасяването на уличната мрежа и привеждането на улиците, тротоарите и площадите в положение, годно за естественото им прилагане от жителите, в границите на градовете и селата е обвързване на съответната община. Необезопасяването на улиците съставлява безучастие от страна на задължените лица по отношение на вменените им със закон отговорности да поддържат уличната инфраструктура в изправно и безвредно за прилагане положение.

Виновното държание на длъжностните лица е ясно, а точно те не са взели ограничения за обезопасяване и поддържане на улиците и оборудванията по тях. В случая е без значение кое тъкмо е това лице, защото Общината е виновна за вредите, които са породени от техни чиновници и тогава, когато не е открито от кои чиновници съответно са породени същите вреди ", записва в решението си съдията.

Съдът приема за несъмнено открито, че бездействието на столична община е в директна причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат, заради което следва да носи деликтната отговорност и да заплати обезщетение за породените вреди.

" Съдът не споделя възражението на ответната страна, че счупването на крайници може да се дължи на други фактори - здравословни, битови или трудова контузия. " Установи се, че ищцата е паднала на непочистени и заледени стъпала, които били и в неприятно положение - разрушени и изчезнали плочки. С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира, че в причинна връзка с процесното събитие ищецът е претърпял телесна щета, в резултат на което за избран интервал от време е изпитвал болки и премеждия. Налице е съображение за обезщетение на претърпените неимуществени вреди ", написа още в решението. То не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР