Възрастен незрящ мъж от Варна не може да ползва

...
Възрастен незрящ мъж от Варна не може да ползва
Коментари Харесай

Отново проблем със зеления коридор: Възрастта на социалния асистент спира незрящ от пазар

Възрастен незрящ мъж от Варна не може да употребява " " в питателните магазини, тъй като... общественият помощник,  който му оказва помощ е под 65г. И по тази причина не я позволяват в магазините, алармират от Българска национална телевизия.
Ради Радев е изцяло незрящ. Всеки ден му оказва помощ обществен помощник - съпровожда го до здравни заведения и разнообразни институции, оказва помощ му за заплащането на битовите сметки и в извършването на покупки. Проблемът обаче е, че дамата - обществен помощник, е на 45 години. Така тя не е позволена дружно с Ради в магазина, с цел да му помогне в извършването на покупки.
 Омбудсманът предложи да се върне зеленият кулоар за извършване на покупки от април Омбудсманът предложи да се върне " зеленият кулоар " за извършване на покупки от април
Според публичният бранител Диана Ковачева, " зелените коридори " не би трябвало да бъдат дискриминационни и по тази причина тя напомни, че разпоредб...
Около 09:00ч. сутринта Ради Радев и неговият обществен помощник отиват в близкия хранителен магазин. Охраната обаче не ги позволява да влязат.
" Няма да стане, вика, вашата работа. Викам, за какво? Момичето вика е под 65. Е крещя - хубаво, аз по какъв начин ще пазарувам, изясни ми? Ама, господине, нас глобяват поради вас. Където и да отидеш, няма да ви пуснат двамата! ", споделя Ради.
За да бъде решен казусът, от магазина посъветвали възрастния мъж да се свърже с Регионалната здравна ревизия.
" Да ви дадат някакъв документ, че позволяват да влизате, сиреч да се застраховате. Отиде момичето, още като го видяха на вратата, викат този случай не е за нас. Отивайте във вашия патронаж ", добавя мъжът.
 Омбудсманът изиска от здравния министър да промени извършването на покупки от 8:00 до 10:00 за най-възрастните Омбудсманът изиска от здравния министър да промени извършването на покупки от 8:00 до 10:00 за най-възрастните
Омбудсманът Диана Ковачева предложи на министъра на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов да анулира извършването на покупки в хранителни ма...
От обществения патронаж оферират на Ради да направи лист с нужните артикули и придружителят самичък да пазари. Незрящият мъж обаче не е склонен, защото е на специфичен хранителен режим поради съпътстващи болести и желае да участва на извършването на покупки.
" Днес по този начин, на следващия ден не е, те с тези коридори, с тези часове, възрастните хора напълно се шашардисаха, напълно не знаят какво да вършат ", споделя още незрящият човек.
Според Ради Радев, казусът може да бъде решен, в случай че се разреши на обществените служащи, които съпровождат хората с увреждания, да имат достъп до хранителите магазини, даже и по време на зелените коридори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР