Възрастен жираф се удави след обилни дъждове в югозападен Нигер,

...
Възрастен жираф се удави след обилни дъждове в югозападен Нигер,
Коментари Харесай

Жираф на преклонна възраст се удави при порой

Възрастен жираф се удави след значителни дъждове в югозападен Нигер, а над 30 други оцеляха, с помощта на напъните на локалните поданици.

" Дъждът валеше мощно и водите нахлуха в долината, където жирафите бяха потърсили леговище, преди да бъдат хванати в капан ", съобщи пред AФП шефът на службите за водите и горите в западноафриканската страна Ламин Саиду.

" Когато жирафите се оказаха в задънена улица, локалните хора им помогнаха да излязат, като ги бутаха и викаха ", сподели той.

Но " огромен 25-годишен мъжки жираф с тегло към звук и половина... умря, преди да дойде помощ ", сподели Сайду, който също дава отговор за " зоната на жирафите " Куре.

Животното изчерпило силите си, пробвайки се да се измъкне от калта, " която го погълнала, и то умряло от удавяне ", сподели Сайду.

Смята се, че животът на жирафа в природата е сред 20 и 30 години.

За да се избегне по-нататъшна покруса, при прогнози за още по- мощни дъждове, локалните хора и чиновници отвели стадата жирафи на по-високо място, сподели Сайду.

Преди към 20 години малко стадо нигерски жирафи - подвид, отличаващ се с по-светлия си цвят, който оцелява единствено в Западна Африка, откри несъмнено леговище от бракониери и хищници в региона на Куре.

Днес те са основна туристическа атракция в някогашната френска колония, ползващи се със отбраната на локалните хора и природозащитни групи.

От първична популация от 50 през 1996 година броят им нараства до 664 през 2019 година, съгласно екологичното министерство.

Страхът от претъпканост накара управляващите да разработят пилотен план и през 2018 година да трансферират 10 от жирафите - седем женски и три мъжки, в парка Гадабеджи в централния регион на Нигер.

Други фактори, довели до това решение, включват посягане върху пустинни пясъци и аграрни земи, застрашаващи местообитанието на животните, както и увеличение на пътните произшествия, включващи жирафи.

Съкращаващото им се местообитание ги принуждава да мигрират на стотици километри, с цел да се хранят, като някои бродят чак до границата с Мали, където локалните поданици ги убиват, настояват от Асоциацията за отбрана на жирафите в Нигер.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР