Възрастен американец, постоянно пребиваващ в Хонконг, беше осъден на доживотен

...
Възрастен американец, постоянно пребиваващ в Хонконг, беше осъден на доживотен
Коментари Харесай

Китай осъди на доживотен затвор 78-годишен американец заради шпионаж

Възрастен американец, непрекъснато пребиваващ в Хонконг, беше наказан на пожизнен затвор в Китай по обвиняване в шпионаж, заяви локалният съд, представен от Франс прес, написа Българска телеграфна агенция.

Подобна тежка присъда за задграничен жител по такова обвиняване е относително рядко срещана в азиатската страна. Тя евентуално ще утежни още повече китайско-американските връзки, които така и така са на рекордно едва ниво.

Джон Шин-ван Леун, прочут още като Лян Чънюн, „ беше приет за отговорен в шпионаж и беше наказан на пожизнен затвор и отнемане от политически права “, се споделя в изказване на Междинния национален съд в Сучжоу, Източен Китай. По време на правосъдния развой, който се организира през днешния ден при закрити порти, както нормално се случва в такива случаи, беше иззето и персоналното имущество на 78-годишния американец, възлизащо на 500 000 юана (66 000 евро).

В прессъобщението не се прецизира по какви тъкмо обвинявания е бил наказан американецът, нито каква специалност или активност е упражнявал в Китай.

Китайско-американските връзки охладняха през последните години заради различия по доста въпроси: комерсиалния дисбаланс, Тайван, Хонконг, отношението на Пекин към уйгурското малцинство и съперничеството в бранша на високите технологии.

Етикети: американецдоживотен затворКитай
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР