Възраждащият се алианс НАТО е на път да затегне хватката

...
Възраждащият се алианс НАТО е на път да затегне хватката
Коментари Харесай

Politico: Съжаляваме, Русия, Балтийско море сега е езерото на НАТО

Възраждащият се алианс НАТО е на път да затегне хватката си над Балтийско море , усложнявайки жизненоважен директен маршрут за флота на Владимир Путин в задния двор на Русия , написа Politico.

Тази седмица срещата на върха на алианса във Вилнюс беше първата за Финландия като член на НАТО . В навечерието на срещата на върха Турция се съгласи да поддържа кандидатурата на Швеция за присъединение – проправяйки пътя за стратегическа смяна в район, който Москва в миналото доминираше. Улрике Франке, старши помощник в Европейския съвет за интернационалните връзки, направи следния коментар:

„ Швеция и Финландия вършат НАТО доста по-кохерентен географски. Балтийско море се трансформира в езеро на НАТО, което като цяло е потребно, също и заради нарасналото значение на Арктика . “

НАТО непрестанно усилва контрола си над Балтийско море – решаваща морска врата за съветския флот, който има бази покрай Санкт Петербург и в мощно милитаризирания ексклав Калининград . По време на Студената война единствено Дания и Германия в най-западния завършек на Балтийско море бяха в алианса. Присъединяването на Полша към НАТО през 1999 година и трите балтийски републики през 2004 година сложиха по-голямата част от южния бряг на морето под контрола на алианса.

Финландия и Швеция в НАТО ще затворят менгемето на морето от север, оставяйки Русия с стеснен достъп. И двете страни се отхвърлиха от дългогодишния си неутралитет – в тази ситуация на Швеция, датиращ от епохи – и предишния май аплайваха за присъединение към алианса след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна . Това значи доста разширение на границата на НАТО с Русия, подсилване на защитата в Северна Европа и правене на възпирането на алианса по-надеждно.

„ Балтийските страни се притесняваха, че са малко изолирани “ , счита Камил Гранд, някогашен помощник-генерален секретар на НАТО. Той добави:

„ Човек може да си показа, че Швеция и Финландия не биха ги разочаровали, само че достъпът до пристанища и летища не беше 100 % обезпечен. “

Присъединяването на Швеция и Финландия също значи разширение на наличието на алианса в Арктика , район, който става все по-стратегически както за Русия, по този начин и за Китай.

Москва не е удовлетворена. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи:

„ Изключително значимо е да осъзнаем при сегашните условия, че съветската военна инфраструктура в никакъв случай не се е измествала към Западна Европа, тя постоянно се е движела в противоположната посока . Със сигурност е тъпо, че европейците не съумяват да осъзнаят тази неточност . “

„ Присъединяването на Швеция към алианса несъмнено би било отрицателно “ , добави той.

Твърда мощ

На конференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи:

„ Във вторник съдружниците от НАТО се съгласиха да приложат актуализирани проекти за районна защита. Присъствието на Швеция и Финландия като членове ще бъде изцяло отразено в проектите, ученията и задачите на алианса . “

Двете северни страни ще оказват помощ да се направи „ магическото заричане “ на член 5 по-ефективно, съгласно Кристин Берзина, ръководещ шеф на Geostrategy North на Германския фонд Маршал. Съгласно член 5 — крайъгълен камък на НАТО — въоръжено нахлуване против един или повече членове се смята за нахлуване против всички.

Добавянето на добре оборудваните шведски и финландски военни ще направи доста по-трудно за Русия да провежда офанзиви в района. Берзина посочи:

„ Трябва да имате задоволително място, тъй че при положение на Крим или украински сюжет да има действителна дарба за отбрана на територия . С Финландия и Швеция и шведския балтийски остров Готланд толкоз покрай Калининград, при положение на доста малко евентуална, само че допустима експанзия от Русия, Русия не може да употребява морето за свое стратегическо преимущество, както би могла сега. “

На място това значи повече продан на информация, повече взаимни учения и обмисляне и повече военна интеграция .

Например финландски изтребител, летящ покрай съветската граница, може да събира данни и да комуникира с норвежците, които по-късно могат да изискат повече информация или да изискат самолетът да лети другаде, удостовери Чарли Салониус-Пастернак, водещ откривател във Финландския институт по Международни афери. По показа:

„ Преди участието в НАТО можехте да го извършите механически, само че политически не можехте да планирате това . “

Войници, подводници, 5G

Докато се възползват от отбраната на НАТО, Стокхолм и Хелзинки също ще донесат активи във връзка с противовъздушната защита, сухопътните сили и военноморските качества.

„ Двете страни към този момент са оперативно съвместими с НАТО, оперират със общоприети за НАТО оръжейни системи и участваха в учения на НАТО, което е една от аргументите, заради които съумяха да влязат толкоз бързо “, сподели Гранд, добавяйки, че Хелзинки и Стокхолм са спечелили Не бъдете „ безвъзмездни ездачи “ в алианса.

За разлика от множеството европейски страни, Финландия не спря да харчи пари за военни след края на Студената война.

Според финландските медии Хелзинки има един от най-големите артилерийски арсенали и сухопътни сили в Европа – класиран пред тежки страни като Франция, Германия и Обединеното кралство. Финландия неотдавна обнови въздушния си флот и се чака да има 64 създадени в Съединени американски щати изтребители F-35 самолети до 2026 година

Швеция възвърне наборната тегоба през 2017 година, която се ползва както за мъжете, по този начин и за дамите.

Стокхолм в действителност понижи разноските за защита през 90-те и 2000-те години, само че стартира още веднъж да ги усилва през последните години. Въпреки това не чака да доближи задачата на НАТО от 2 % от Брутният вътрешен продукт до 2026 година

Силата на Стокхолм е в неговия флот, който е добре калибриран за Балтийско море. Шведските военновъздушни сили са оборудвани с локално създадени изтребители Saab JAS 39 Gripen — предопределени да отговорят на съветска офанзива и се преглеждат като допустимо оръжие, което може да бъде дарено на Украйна.

Отвъд оръжията, Швеция и Финландия също могат да оказват помощ на НАТО с 5G, пето потомство телекомуникационна инфраструктура, сподели Гранд.

Двете северни страни „ внасят ноу-хау във значима технология и са доверени сътрудници в разгръщането на 5G за военни потребности “ , изясни той. Финландската Nokia, шведската Ericsson и китайската Huawei преобладават гражданския пазар на 5G. Модерните военни и софтуерни качества на двете народи идват от това, че са отвън НАТО, удостовери Берзина и добави:

„ Те са положителни във всичко , тъй като бяха сами.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР