Възраждането на виниловите плочи е отчетлива тенденция на развитите пазари(снимка:

...
Възраждането на виниловите плочи е отчетлива тенденция на развитите пазари(снимка:
Коментари Харесай

След 35 години: Плочите отново са пред компактдисковете в САЩ


Възраждането на виниловите плочи е отчетлива наклонност на развитите пазари
(снимка: CC0 Public Domain)

В последните години се следи засилен интерес към виниловите плочи от страна на музикалните ценители. Тенденцията бе доказана от настоящи данни за продажбите на аудио носители в Съединени американски щати.

Колекционирането на винилови плочи към този момент не е нишово занимание. Според Асоциацията на звукозаписната промишленост (RIAA), предходната година в страната са продадени повече винилови плочи, в сравнение с музикални компактдискове: 41 милиона плочи, спрямо 33 милиона диска.
още по темата
За първи път от 1987 година насам плочите изпреварват по известност компактдисковете. Модерната музика се продава добре и на винил, сочат данните за пазара.

Според RIAA, продажбите на звукозаписи на плочи непрестанно се усилват през последните 16 години и в този момент заемат 71% от общите музикални доходи от всички физически носители.

Показателно е, че сред 2021 и 2022 година продажбите на всички физически носители са нарастнали с 4% до $1,7 милиарда, като през същия интервал продажбите на винил са достигнали $1,2 милиарда, което съставлява растеж от 17%. За съпоставяне, продажбите на компактдискове са паднали с 18% през 2022 година

По-рано тази година RIAA разгласява сходна статистика за пазара в Обединеното кралство. Там също се следи възобновен интерес към виниловите плочи, както и в редица други страни, в това число Германия, Япония и Южна Корея.

Желанието за по-мек и по-автентичен тон, както и носталгията не са единствените аргументи за възходящата известност на винила. Значителна част от продажбите на записи на плочи се дължат на по-младото потомство. Това се удостоверява от обстоятелството, че предходната година Тейлър Суифт стана най-продаваният реализатор на винил (1,7 милиона записа). За съпоставяне, през същия интервал са продадени единствено 553 000 записа на Бийтълс.

Въпреки възраждането на винила, музикалната промишленост е доминирана от стрийминг услугите. Докладът на RIAA демонстрира, че стрийминг платформи като Spotify и Apple Music образуват 84% от общите доходи през 2022 година Спрямо миналата година, този индикатор нараства със 7% и възлиза на рекордните 13,3 милиарда $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР