Възраждане предлага в преговарящата делегация с Европейската комисия за предоговаряне

...
Възраждане предлага в преговарящата делегация с Европейската комисия за предоговаряне
Коментари Харесай

Възраждане иска синдикалните председатели да се включат в преговорите с ЕК за въглищните централи

" Възраждане " предлага в договарящата делегация с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност да бъдат включени ръководителите на синдикалните организации КНСБ, КТ " Подкрепа " и " Защита ". Това изиска Искра Михайлова в декларация от името на ПГ на " Възраждане " от трибуната на Народното събрание (НС).

Не някой различен, а ръководителите им, не анонимни специалисти, акцентира тя.

Това би била най-хубавата гаранция за отбрана на поставените от Народното събрание цели от предходната седмица, най-малкото тъй като тези хора се регистрират за дейностите си директно на десетки български служащи и тъй като те в последните месеци бяха на твърда позиция за разлика от множеството политически партии, считат от " Възраждане ".

" Така ще осигурим някакви шансове за триумф, тъй като всички добре знаем, че, в случай че зависи от господин Пеканов, въглишните мощности ще бъдат затворени още на следващия ден ", разяснява Искра Михайлова.

Тя уточни, че предходната седмица Народно събрание е взело историческо решение, импортирано и подписано от всички парламентарно показани политически сили, за опазване на цялостния потенциал на минно-енергийния комплекс " Марица Изток ", който, по думите й, обезпечава над 50 % от енергийния микс в България в студените месеци и изнася електрическа енергия и въглища в прилежащите страни. Михайлова означи, че допреди " Възраждане " да отворят диалога за потенциала на въглищните мощности, се е говорело, че консенсус по тематиката в Народното събрание е неосъществим, както и че предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност е невероятно, а в този момент се приказва, че основанията за тези договаряния са незадоволителни. Кое съображение е по-голямо от взето решение в парламент на парламентарна република, попита тя.

Михайлова уточни, че с тази декларация от ПГ на " Възраждане " се обръщат с изключение на към всички парламентарно показани политически сили да продължат консенсуса по тематиката, само че също и към министъра на енергетиката, заместител министър-председателя по ръководство на европейските средства и към президента. " Предвид заеманите досега позиции на министър Пеканов, които са в несъгласие на решението на Народно събрание от предходната седмица , и поради това, че през вчерашния ден Министерският съвет показа графики, в които въглищните мощности още веднъж последователно изчезват доникъде на идващото десетилетие, ние от " Възраждане " считаме, че делегацията, която ще води договарянията с Европейска комисия, би трябвало да бъде в уголемен състав и не можем да делегираме това на министри като Пеканов, които са изразили противоположното мнение на това на Народно събрание ", аргументира се тя. 

Искра Михайлова прикани Народното събрание, президента, отрасловите министри и синдикалните водачи да се съобразят с това предложение на " Възраждане " за включване на ръководителите на синдикатите в договарящата делегация и дружно да продължат по пътя за опазване на енергийния суверенитет на страната и поминъка на хората в района на комплекса " Марица Изток ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР