Възраждане“ навлиза масирано в общинските съвети, а ДПС си пази

...
Възраждане“ навлиза масирано в общинските съвети, а ДПС си пази
Коментари Харесай

Анализаторът Пламен Димитров: Ще има ли нови лидери на ПП и БСП с...

„ Възраждане “ навлиза масирано в общинските препоръки, а Движение за права и свободи си пази своите замъци.

 

Най-важната последица от локалния избор е навлизането на три нови лица в политиката, като начало в столицата, а след това евентуално ще разширят упоритостите си на национално равнище. Кметската конкуренция в София бе политически дебют за претендентите, които събраха най-вече гласове – Васил Терзиев, Ваня Григорова и Антон Хекимян. Нито един от тях не е член на партиите, които ги издигнаха.

Технократът Васил Терзиев постави финален завършек на историческата омраза от 90-те години на предишния век сред антикомунисти и някогашни комунисти. Цялата му рода по възходяща линия е работила в Държавна сигурност, само че резултатите от вота демонстрираха, че през днешния ден малко на брой считат това за значимо. 34 години след края на комунистическото ръководство към този момент се гласоподава за личността, а не за сенките на нейните живи и умрели родственици. Терзиев печели, тъй като е доста сполучлив млад предприемач, само че най-много поради това, че зад него застанаха партиите с най-голямо въздействие в София – „ Продължаваме промяната “, обединението Демократична България и „ Спаси София “. И тъй като сегашният водач на най-голямата от тези обединения – Кирил Петков, загуби своя първичен политически искра, когато се оглеждаме за негов евентуален заместител няма по какъв начин Терзиев да не бъде първата персона, върху която се стопира погледът ни. Неговата харизма е междинна красота, само че занапред му следва да набира известност, тъй като като столичен кмет ще е непрекъснато под прожекторите (ако бъде определен, схваща се). Той явно има огромни политически упоритости, а също по този начин и пари и въздействие измежду бизнес-кръговете, с цел да финансира акциите си. Така че, Терзиев може да стане новият водач (първоначално неформален) в електоралната ниша на по-младите, демократични, предприемчиви българи, които се усещат жители на света.

В лявата част на политическия набор пък изгрява звездата на Ваня Григорова (тук да напомня, какво писах още преди 2-3 години – че единственият късмет за възкръсване на Българска социалистическа партия е да си изберат за ръководител Ваня Григорова или един от двамата Ивохристовци). И при социалистите обстановката е идентична като тази с „ Продължаваме промяната “ – сегашният водач към този момент не въодушевява и не тегли партията напред. Корнелия Нинова получи гласовит пестник в неделя, откакто пернишкият кмет, който тя изгони от Българска социалистическа партия, пристана на ГЕРБ и бе избран отново с рекорден резултат за всички регионални градове. Говоренето на Ваня Григорова ни напомня това, което назоваваме „ достоверна левица “ – тя споделя по какъв начин ще изгони частниците от всички комунални действия в София и ще пази трудовите хора. Ако калибрира реториката си по отношение на националната политическа сцена, тя сигурно ще повтори същото и за ръководството на държавните финанси. И най-важното – за разлика от Корнелия Нинова, госпожа Григорова не е прегърнала програмата на Вътрешна македонска революционна организация и не приказва под път и над път за джендъри, за Истанбулската спогодба и за Северна Македония. Ни минимум не споделям убежденията на левите хора в България, само че мисля, че те имат потребност от водач като Ваня Григорова. Остава да се реши в каква институционална форма могат да се осъществят политическите упоритости на някогашната синдикалистка – дали да влезе в Българска социалистическа партия и да я оглави или пък да сътвори нова партия, която да притегли отломките от социалистическата групировка.

 

Третият нов участник в българската политическа игра – Антон Хекимян, не влиза в нея с летящ старт, а с фалстрат под формата на трето място в кметския избор. Въпреки това той първоначално става общински консултант и евентуално има заричане от Бойко Борисов за бъдеща политическа кариера, надхвърляща Общинския съвет. Хекимян не ярка фигура, само че белким Тома Биков е такава, че да се изявява като представител на ГЕРБ по всевъзможни въпроси? Така че някогашният публицист може умерено да се явява по телевизионните студия като острие на ГЕРБ и ще бъде по-успешен от хора като Биков.

Пламен Димитров

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР