Възраждане и БСП пак поискаха закриване на Комисията по досиетата

...
Възраждане и БСП пак поискаха закриване на Комисията по досиетата
Коментари Харесай

Обявяват ДС минало при всяко кандидатстване за публична длъжност

" Възраждане " и Българска социалистическа партия отново желаеха закриване на Комисията по досиетата
Принадлежността към Държавна сигурност предстоящо още веднъж раздели партиите от управническата коалиция. Този път мотив бяха промени в Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска, който контролира активността на така наречен Комисия по досиетата

" Демократична България " вкараха текстове, съгласно които принадлежността на даден човек към Държавна сигурност ще бъде обявявана всякога,  когато даден човек се кандидатира за обществена служба, даже ако вече има открита такава. Изменението мина с помощта на гласовете на " Продължаваме промяната ", ГЕРБ и " Демократична България ".

С новите публицистични промени текстът де факто заобикаля решението на Върховния административен съд, съгласно което комисията няма подготвеност да афишира наново лицата, чиято съгласуваност с някогашните служби към този момент е обявявала. Георги Свиленски от Българска социалистическа партия също опита да промени текста, само че с редакция, която предвиждаше закриването на комисията. Текстът обаче по този начин и не бе подложен на гласоподаване. Дебатите в зала продължиха повече от 3 часа.

Рена Стефанова от " Продължаваме промяната "   разгласи, че законът пази правото на обществото да знае кой е бил част от службите при всеки опит да се насочи към властта. Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков също отбрани позицията, че веднага като няма лустрация, всякога, когато някой желае да заеме социална служба, комисията да напомня обстоятелството дали е бил част от Държавна сигурност. Според него въпросът с принадлежността не е бил решен в точния момент и въпреки и закъсняла, лустрацията е нужна, макар че все по-малко хора попадат в нея.

От " Възраждане " заподозряха, че се прави закон единствено и единствено комисията по досиетата да не бъде закривана. Петър Петров сподели, че и сега в уеб страницата на Комисията по досиетата може да се ревизира кой е бил обвързван с Държавна сигурност. Той счита за порочна практиката Комисията да се задължи да организира съвещания още веднъж и още веднъж за едно и също нещо. Цончо Ганчев даде образец с журналиста и ексдепутат Велизар Енчев, който бил проверяван 17 пъти и всякога излизала една и съща информация.

" Каква е изгодата 33 години след измененията още веднъж да отваряме тази тематика, когато по-голяма част от тези хора, които са били част от службите, не са сред живите, а другите са пенсионери? Ще облекчим ли стопанската система, ще помогнем ли на жителите? Колко хора в действителност са били разузнавачи и какъв брой са работили за българската войска? Не наскърбяваме ли тях и техните генерации? Трябва да сме доста по-внимателни, когато приказваме за тази материя. ", съобщи пък Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. Съпартиецът му Георги Свиленски също се разгласи за закриването на Комисията по досиетата.

Движение за права и свободи, които на първо четене поддържаха предложенията на Демократична България, този път се отметнаха с мотив, че 30% от досиетата са били унищожени и даже да бъдат прегледани, няма да бъде научена цялата истина. Обръщането обратно в предишното е контрапродуктивно, установяваха те. " Този законопроект е дъвка за наивници. По този метод ние държим на каишка политици. Основният въпрос е не е кое е най-хубавото, а кой ще дефинира кое е то ", съобщи Джейхан Ибрямов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР