Възприемането на студа е специфично усещане, различно за всеки човек.

...
Възприемането на студа е специфично усещане, различно за всеки човек.
Коментари Харесай

Защо на някои хора им е по-студено, отколкото на други?

Възприемането на студа е характерно чувство, друго за всеки човек. Това го знае всеки, принудил се да дели един климатик с някой с друго разбиране за студено и топло.

Тогава разправиите са най-ожесточени, тъй като постоянно някой се усеща некомфортно. Едните споделят „ но по какъв начин може да ви е студено, тук е супер топло “, другите им се чудят по какъв начин може да се върви толкоз леко облечен и няма ли някой веднага да погине от мраз.

На процедура чувството за мраз е сигналът, който нервите изпращат към мозъка сега, в който кожата усети ниската температура.

И това известие е друго взависимост от това дали смяната на температурата е внезапна или не. Затова ни е доста мъчно да скочим в студена вода, само че не ни е проблем да излезем в студения зимен ден. Охлаждането във втория случай става по-бавно и не толкоз шоково за организма.

Треперенето от мраз, което усещаме, се дължи на свиването на кръвоносните съдове от периферията на тялото – ръце, крайници. Мозъкът работи по отношение на известието за мраз и се пробва да резервира топлината за вътрешните органи.

Откъде тогава идва разликата в чувството на студа в едни и същи условия:

Влияят доста фактори. Колкото по-голяма е площта на тялото (човек е огромен или дебел), толкоз по-лесно се губи топлота. В същото време мастната тъкан топли, тъй като служи за изолатор на тялото като дреха.

Значи ли това, че на дребните и дебелички хора ще им е най-топло? Не е наложително.

Друг фактор също би трябвало да се вземе поради. Физическата интензивност генерира топлота. Ако не се помръдвате, ще ви е по-студено, в сравнение с в случай че се движите.

Метаболизмът също играе роля, както и хормоните (затова на мъжете не им е толкоз студено, колкото на жените).

Някои проблеми като дисфункция на щитовидната жлеза, неприятно кръвообращение или неврологични проблеми, също дават отражение на усещането на мраз.

Така че от разногласия на работното място няма смисъл. Никой не може да промени метода, по който се усеща.

Но е значимо температурата да е умерена, тъй че никой да не страда. Също като в фамилията, и на работа са нужни взаимни отстъпки и здрава душeвност.
 Какво ще се случи на всяка зодия тази зима  Какво ще се случи на всяка зодия тази зима  Какво ще се случи на всяка зодия тази зима  Какво ще се случи на всяка зодия тази зима
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР