Възпоменателна плоча на казахстанския войник сержант Енселгедин Кайжан, загинал през

...
Възпоменателна плоча на казахстанския войник сержант Енселгедин Кайжан, загинал през
Коментари Харесай

Възпоменателна плоча на казахстански войник откриха във Видин

Възпоменателна плоча на казахстанския боец сержант Енселгедин Кайжан, умрял през 1944 година в боевете край град Кула, които са част от Втората международна война, беше открита на Руското военно гробище във Видин. Община Видин показва съпричасност и почитание към паметта и героизма на казахстанския воин, сподели кметът Огнян Ценков.
"Днес сме се събрали тук, с цел да почетем този сержант, служил в Трети украински фронт на някогашната Съветска войска. Гражданинът на Казахстан умира през октомври месец 1944 година. Община Видин откликна на молбата на посланика на Казахстан, на неговите близки, тази паметна плоча да бъде открита тъкмо тук. Кайърджан е умрял от раните си край Кула. Община Видин показва съпричасност към болката, към тъгата на околните и показваме респект към саможертвата на тази смела персона ".
Възстановяваме връзката сред времената, сподели Темиртай Избастин, дипломат на Република Казахстан в България.
"Този жест, откриването на този монумент във Видин, няма по какъв начин да остави безучастен който и да е казахстанец. Този воин е воювал самоуверено и умрял, давайки живота си за дадена концепция. Кайжан е бил пълководец на отделението на стрелковата рота. Навършват се 75 години от гибелта на нашия съотечественик. Във времената на Белградската интервенция на Червената войска, Кайжан е тежко ранен в гърдите. Преместен е в град Кула, само че там почива от раните си. По наличната информация, останките му са заровени във Видин. Това е първият казахстански боец, който е заровен в България - това споделят архивните документи ".
Паметникът беше осветлен, а по-късно и открит с параден залп.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР