Възпоменателен събор по повод 75-ата годишнина от разстрела на шестте

...
Възпоменателен събор по повод 75-ата годишнина от разстрела на шестте
Коментари Харесай

75 години от разстрела на шестте ястребинчета

Възпоменателен събор във връзка 75-ата годишнина от разстрела на шестте ястребинчета се организира в Националния детски комплекс в антоновското село Ястребино.


На 20 декември 1943 година, без съд, са разстреляни 18 души от селото, измежду тях и 6 невръстни деца. Паметта им уважи и вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

Тя уточни, че е наш дълг да описваме за тази покруса на децата си, с цел да ги предпазим от заплахите в актуалния свят, в който човешките полезности нямат значение.
Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България: В 21 в. и нататък не трябва да разделяме децата по хрумвания и идеология. Те са еднообразно почтени! Защото и през днешния ден ксенофобията, шовинизъм, популизъм шества в речите на политиците. Нито една идеология, нито една политика, нито едни хрумвания могат да оправдаят тогава, когато водиш война със съседа си, с приятеля си или с този, който е пристигнал в страната ти. Уроците са доста тежки от историята и горко на този, който не ги помни и който не ги предава нататък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР