Възпитани на Тревненската школа подредиха богата на творби изложба. Експозицията

...
Възпитани на Тревненската школа подредиха богата на творби изложба. Експозицията
Коментари Харесай

Картини, икони и дърворезба подредиха в изложба възпитаници на „Тревненска школа”

Възпитани на „ Тревненската школа ” подредиха богата на произведения галерия. Експозицията на Националната гимназия по приложни изкуства „ Тревненска школа ” бе открита в Изложбената зала на ЕМО „ Етър ” в Габрово от шефовете на двете институции – Орфей Миндов и доцент доктор Светла Димитрова, които подчертаха смисъла на дългогодишното съдействие.
 islojba3  islojba4  emo-etar-izlojba-bazar-ngpi-trevnenska-shkola-04-3045  emo-etar-izlojba-bazar-ngpi-trevnenska-shkola-02-3100  emo-etar-izlojba-bazar-ngpi-trevnenska-shkola-09-3106  emo-etar-izlojba-bazar-ngpi-trevnenska-shkola-23-3117
Картините на Алина Пенчева са впечатляващи. Младата художничка показва две свои креативен страни-абстрактна, а втората е обвързвана с вярата. В иконите на Алина има мекост и успокоение, всеки набожен би поискал да насочи молитва пред светите облици, изографисани от момичето.

Абстрактните картини на Алина Пенчева сграбчват погледа на посетителите в Изложбената на ЕМО „ Етър ”, където към този момент може да се види изложбата базар на възпитаници от Националната гимназия по приложни изкуства „ Тревненска школа ”. Алина Пенчева завоюва миналогодишната Младежка секция към Майсторската конкуренция по „ Иконопис ”, част от Международния панаир на обичайните занаяти, който годишно се организира в музея. Така нейното учебно заведение получи правото на тази галерия базар.

„ Показала съм много нереални неща и зад всяка картина има мемоари и персонални прекарвания. Постарала съм се да ги предам, може някои да са малко по-тъмни като лъчение, само че това зависи от настроението. Червеното и черното са цветове, с които обичам да рисувам, само че към този момент съм в различен интервал ”, споделя Алина.

Художничката насочва вниманието към една по-специална за самата нея творба – „ Разбитото сърце на художника ”. Много страсти са минали през Алина Пенчева, с цел да сътвори картината, само че споделя, че са минало, а през днешния ден рисува в своя ярък интервал.

„ Това е моята първа изява, диря своя жанр и опитвам с доста неща ”, разсъждава Алина.

Чудотворната икона на Пресвета Богородица – наслада за всички скърбящи, нарисувана от Алина Пенчева е същинско предизвикателство. Пищна, внушителна и същински въздействаща. Скърбящите са изписани в седем разнообразни подиуми, а Божията майка им носи наслада. Иконата е рисувана близо три месеца. Самата Алина Пенчева съблюдава здравословен метод на живот и обича природата, по тази причина не й се постанова да съблюдава специфичен режим на филтриране, с цел да сътвори иконата.

В Изложбата на „ Тревненска школа ” са показани освен икони на ученици на учебното заведение и картините на Алина Пенчева. Тук може да се види дърворезба. Мебелите са стойностни творби на изкуството. Изработени от дърво и други естествени материали, те могат да украсят всеки дом или офис, а в това време да бъдат употребени за изцяло практични потребности.

Главен уредник на изложбата е Павлина Дамянова, организатор „ Духовна просвета ” в ЕМО „ Етър ”. Експозицията ще остане в ЕМО „ Етър ” до 30 август.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР