Възпаленото гърло е една от най-често поставяните диагнози в детска

...
Възпаленото гърло е една от най-често поставяните диагнози в детска
Коментари Харесай

Възпалено гърло в детска възраст - причини и поведение


Възпаленото гърло е една от най-често поставяните диагнози в детска възраст и една от водещите аргументи за посещаване при доктор и определяне на лекуване. Причините за възпалението могат да са многочислени и включват огромен брой вирусни причинители и някои бактериални такива.

В множеството случаи обаче не се постанова лекуване с антибиотик, защото се касае за вирусна зараза. Тя нормално е самоограничаваща се в границите на няколко дни. В тези случаи лечението, която се ползва, е симптоматична – постелен режим и банкет на огромно количество течности.

Какви са недоволствата на детето?

То може да усеща болки в гърлото, раздразнение, сухота или сърбеж. Често е налице нараснала телесна температура, изнемощялост, безапетитие. Може да има лека кашлица, хрема с блудкав секрет, гадене, повръщане. При някои вирусни причинители недоволствата могат да са в композиция с разнообразни кожни обриви.

Когато причинителят на недоволствата е бактериален (най-често бета-хемолитичен стрептокок от група А) положението на детето е по-тежко, температурата е висока, мъчно се повлиява от банкет на антипиретици. То е доста отпаднало и не се храни.

Каква е диагнозата?

Лекарят в детайли разпитва родителите и преглежда детето. След това - при несигурна диагноза или подозрение за бактериален извършител може да се назначат някои проучвания – цялостна кръвна картина, фактори на възпалението, пълнозвучен секрет. Съществува и бърза диагностика с така наречен стреп-тест, с който в границите на 10 минути се потвърждава съществуването на стрептококов тонзилит. Недостатъкът е, че по този метод не може да се направи антибиограма, с която да се види на кои антибиотици е сензитивен бактериалният извършител. В тези случаи се стартира емпирична терапия, която при нужда се преоценява в идващите дни.

Свързани публикации.. Херпангина - едно от честите болести в детската градина 0 Ангина – кошмарът на майките 0 Мононуклеоза при децата - може да наподоби бактериален тонзилит 0

Какво е лекуването?

При вирусните инфекции лечението е напълно симптоматична. Те

не се въздействат от банкет на антибиотик и даването му е излишно. Инфекцията се самоограничава в границите на 2-3 дни. В това време се предлага да осигурите задоволително време за отмора на детето. То би трябвало да приема огромно количество течности, защото фебрилното положение може бързо да докара до обезводняване. При температура над 38,5оС се предлага предоставяне на антипиретик съгласно килограмите – парацетамол или ибупрофен.

На пазара има и огромно многообразие от местни средства, които повлияват болката и дискомфрота в гърлото, като имат местен противовъзпалителен и анестетичен резултат. Когато се касае за стрептококов тонзилит, лекуването наложително е с антибиотик. Курсът би трябвало да бъде задоволително нескончаем – 10 дни и с вярно подбрано лекарствено средство.

Как да предпазим детето?

Инфекциозните причинители се предават най-вече по въздушно-капков път – при кихане и кашляне на детето. Разпространението се благоприятства изключително при затворените колективи – детски градини, ясли и учебни заведения. Винаги най-хубавото лекуване е предварителната защита. Когато детето е болно, то не би трябвало да се позволява до градина, най-малко до момента в който е фебрилно. Децата би трябвало постоянно да мият ръцете си и да употребяват дезинфектант. Това би трябвало да се случва наложително преди хранене и след позлване на тоалетната. Помещенията би трябвало постоянно да се проветряват, а повърхностите да се дезинфектират с подобаващи за детската възраст, неалергизиращи препарати.

Какви затруднения се следят?

При вирусните инфекции те са свързани основно с разпространение на възпалителния развой по съседство – приблизително ухо, синуси, долни дихателни пътища. Ако няма усъвършенстване в границите на 48 часа от началото на признаците, е належащо да се консултирате с педиатър. При стрептококовия тонзилит затрудненията могат да бъдат по-сериозни, по тази причина лекуването е по-агресивно през цялото време.

3647
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР