Възпаление на мембраната около сърцето е причината за смъртта на

...
Възпаление на мембраната около сърцето е причината за смъртта на
Коментари Харесай

Запазеното в коняк сърце на Шопен разкри от какво е починал великият композитор

Възпаление на мембраната към сърцето е повода за гибелта на великия композитор Фредерик Шопен. До този извод стигат учени след две години специфични проучвания. Те слагат диагнозата, откакто учат сърцето на композитора, което е заровено настрана от тялото му, оповестява " Лайф Сайънс ",  представен от Пик.

Сърцето на Шопен бе защитавано, вградено в колона в църквата на Светия Кръст във Варшава като свещена светиня. Там то е доставено след гибелта на композитора през 1849 година Шопен умира и е заровен в Париж, само че сърцето му е пренесено в неговата татковина според наследството му: музикантът се страхувал да не би инцидентно да бъде заровен жив и настоял преди погребението безусловно да му бъде направена аутопсия. 

В колоната на църквата сърцето на Шопен е защитавано над 150 години, до момента в който през 2014 година учените не получават позволение за достъп до органа за оглед и установяване аргументите за гибелта на композитора, напуснал този свят едвам на 39-годишна възраст.

Учените от Института по генетика на индивида при Полската академия на науките вършат няколкостотин фотоси на сърцето, непокътнато в някаква кафява течност (предполага се, че това е коняк, който през XIX век е бил употребен за предпазване на органи), а по-късно пристъпват към деликатен образен преглед на изображенията. В резултат те стигат до извода, че Шопен е бил болен от туберкулоза и умира от инфектиране на мембраната към сърцето. Според експертите, това е извънредно рядко, само че и едно от най-опасните затруднения при сходно заболяване.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР