Възобновяемите източници в България са и близо 19% дял.Възобновяемите източници

...
Възобновяемите източници в България са и близо 19% дял.Възобновяемите източници
Коментари Харесай

32% дял на ВЕИ в микса електроенергия до 2030 г.

Възобновяемите източници в България са и близо 19% дял.
Възобновяемите източници в България са и близо 19% дял.
Делът на тока от възобновими източници за Европейски Съюз да стигне до 32% от общия енергиен дял до 2030 година. За това се договориха единствено преди ден Европейската комисия, Европарламентът и Съветът на Европейски Съюз.

Директивата за възобновима сила е била затворена късно вечерта в четвъртък след 9-часови диалози. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

През 2023 година задачите на Европейски Съюз ще бъдат прегледани още веднъж с опция да бъдат повишени. Според Европейската комисия това ще способства съществено за постигането на политическия приоритет, оповестен от ръководителя Жан-Клод Юнкер преди 4 години, а точно - Европейски Съюз да се трансформира в международен водач по произвеждане на сила от възобновими източници.

Те имат за цел да оказват помощ на Европейския съюз да реализира към 2030 година задачата си да понижи изхвърляните от човешка активност парникови газове с най-малко 40% под равнището от 1990 година Това е задължението, стихотворец от 28-те страни членки към Парижкото съглашение за климата, опитващо да понижи световното стопляне до не повече от 2 градуса в края на века.

В момента от страните-членки на Европейски Съюз, се изисква да имат 16% дял от ВЕИ в енергийния микс. За съпоставяне, България е изпълнила от дълго време критерия с 18,8%. Според статистика на Евростат другите страни отличнички в Европейски Съюз са още Чехия, Дания, Естония, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Румъния, Финландия и Швеция. С най-ниски дялове на създадена ВЕИ сила са Люксембург, Малта и Холандия.

За да влезе в действие, директивата за възобновимите източници би трябвало да бъде публично утвърдена от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР