Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) като вятъра и слънцето изпреварват изкопаемите

...
Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) като вятъра и слънцето изпреварват изкопаемите
Коментари Харесай

ВЕИ вече са най-големият източник на електроенергия в ЕС

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) като вятъра и слънцето изпреварват изкопаемите горива като съществени генератори на електрическа енергия от Европейския съюз през първата половина на тази година. Това демонстрира нов отчет, осведоми " Франс прес ".

" През първата половина на 2020 година възобновимите енергийни източници - вятърна, слънчева, хидро и биоенергия - генерираха 40 % от електрическата енергия в ЕС-27, до момента в който изкопаемите горива генерираха 34 % ", установи лондонският мозъчен концерн Ember в изследването.

Количеството електрическа енергия, генерирано от възобновими енергийни източници в 27-те държави-членки на Европейски Съюз, набъбна с 11 % за интервала януари до юни, пресметна Ембър.

" Това беше обусловено от нови вятърни и слънчеви съоръжения и удобни условия по време на лек и прохладен старт на годината. "

Само вятърът и слънчевата сила доближиха рекордните 21% от общото произвеждане на електрическа енергия в Европа и доближиха още по-голямо нахлуване в Дания (64%), Ирландия (49%) и Германия (42%), се споделя в изследването.

От друга страна, изкопаемите горива паднаха с 18 %, притиснати както от повишение на производството на възобновими източници, по този начин и със седем % спад на потреблението на електрическа енергия заради пандемията на ковид.

В резултат на това излъчванията на въглероден диоксид (CO2) от енергетиката на ЕС-27 паднаха с към 23 %, сподели Ембер.

" Това значи алегоричен миг в прехода на електроенергийния бранш в Европа ", съобщи енергийният анализатор на Ембер Дейв Джоунс.

" Възобновяемите енергийни източници генерират повече електрическа енергия от изкопаемите горива, задвижвани от вятъра и слънчевата сила, заместващи въглищата. Това е бърз прогрес от единствено преди девет години, когато изкопаемите горива генерират два пъти повече от възобновимите енергийни източници. "

Въпреки това, темпът на смяна варира в другите страни, споделя мозъчният център.

Докато последователното преустановяване на въглищата да вземем за пример се събираше в целия блок, намалявайки с 32 % в целия Европейски Съюз, Полша стана най-големият производител на въглища в Европа след Германия.

" За първи път Германия създава по-малко електрическа енергия от въглища спрямо Полша. Въглищата също падат в други страни по-бързо от Полша, тъй че в този момент Полша генерира толкоз количество въглища, колкото останалите 25 страни от Европейски Съюз дружно ", сподели Ембер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР