Възобновено е движението на граждански кораби през Керченския проток, предаде

...
Възобновено е движението на граждански кораби през Керченския проток, предаде
Коментари Харесай

Възстановено е движението в Керченския проток. Как се стигна до конфликта между Украйна и Русия?

Възобновено е придвижването на цивилен кораби през Керченския пролив, съобщи ТАСС, цитирана от Българска телеграфна агенция.
 Руски кораби са разкрили огън по украински плавателни съдове, има потърпевши (обновена към 22.20 ч.)  Напрежение: Русия блокира Керченския пролив (видео)
Разрешението за придвижване на корабите е било обещано към 04:00 ч. сутринта локално време. Няколко кораба към този момент са минали гладко през протока.

Движението през протока бе краткотрайно прекратено, откакто три украински военни кораба - " Бердянск ", " Никопол " и " Яни Капу ", се пробваха да влязат от Черно море в Керченския пролив, отделящ Крим от Русия.

Междувременно министерството на защитата на Украйна разгласи, че въоръжените сили на страната са приведени в цялостна бойна подготвеност по решение на началника на генералния щаб.

" Въз основа на решението на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна за въвеждане на режим на военно състояние, началникът на генералния щаб издаде заповед за привеждане на съединенията и частите на въоръжените сили в цялостна бойна подготвеност ", се споделя в известието, представено от Българска телеграфна агенция.

Как се стигна до напрежението?

Украйна направи стъпка към оповестяване на военно състояние, откакто Русия задържа три украински кораба, принадлежащи на украинския флот. Инцидентът, станал в Керченския пролив, на входа на Азовско море, при който имаше ранени, провокира невиждана ескалация на напрежението в тази деликатна зона, обобщава Франс прес.

Напрежението е такова, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще има изключително съвещание през днешния ден. То е поискано и от Украйна, и от Русия, като Москва пожела то да се организира в 16 ч по Гринуич.

През миналата нощ Съветът за сигурност и защита на Украйна, призован изключително, предложи на украинския президент Петро Порошенко да вкара военно състояние за 60 дни. Това решение би трябвало да бъде утвърдено от украинския парламент, чиято изключителна сесия е планувана за по-късно през днешния ден.

На съвещанието на украинския Съвет за сигурност и защита президентът Порошенко осъди " налудничавия акт на Русия против Украйна " и увери, че " офанзивата е била преднамерена ". " Военното състояние не значи оповестяване на война " на Русия и ще бъде " въведено само за отбрана ", добави той.

Напрежението сред Украйна и Русия към Азовско море ескалира през вчерашния ден, когато Киев упрекна Русия, че е блъснала украински транспортен съд и е блокирала достъпа до морето, намиращо се сред Крим и Източна Украйна. Ситуацията бързо ескалира. Украйна упрекна през вчерашния ден вечерта руснаците, че са задържали три украински кораба, откакто са стреляли по тях в тази стратегическа зона. Корабите - два блиндирани катера - " Бердянск " и " Никопол ", и влекачът " Яни Капу " - се опитваха да влязат от Черно море в Керченския пролив, отделящ Крим от Русия, на входа на Азовско море. От общо 23 военни на корабите, шестима са били ранени в борбата, като двама са в съществено положение, съгласно украинската войска, напомня Българска телеграфна агенция.

Русия удостовери задържането на корабите и " потреблението на оръжия ", обвинявайки украинските плавателни съдове, че " са направили противозаконни действия в съветските териториални води " и споменавайки за трима ранени украинци.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова разкритикува " бандитските дейности " на Украйна. Тя сподели, че първо е имало провокации, след това мощен напън и след това обвинявания за експанзия от страна на Украйна.

Украинската флота сподели, че е предизвестила Русия авансово за маршрута на трите арестувани кораба. Според нея корабите са прекарали няколко часа в Керченския пролив, до момента в който петролен танкер, ситуиран под Кримския мост, който минава над протока, е блокирал достъпа до него.

Този пролив, който е единственият път по вода сред Черно и Азовско море, е стратегическа ос от първостепенно значение както за Русия, по този начин и за Украйна.

" Очакваме от Русия да възвърне свободното придвижване в протока и призоваваме всички страни да работят с оптимално самоограничение, с цел да се стигне до незабавна деескалация на обстановката ", прикани Европейски Съюз. НАТО също прикани за въздържаност и деескалация. Украинският министър на външните работи Павло Климкин прикани Запада да образува коалиция, която да устои на актовете на експанзия на Русия.

Русия претендира върху контрола на водите край Крим след анексията на полуострова през 2014 година Киев и Западът упрекват Москва, че " попречва " съзнателно навигацията на търговски кораби през Керченския пролив.

Трудности се появиха и с построяването на породилия дискусия 19-километров мост в Керченския пролив. Разполагането на арките на моста през 2017 година стартира да пречи на прекосяването на част от корабите. Тази година съветските граничари започнаха да задържат кораби, публично с предлог за инспекции.

Киев счита, че Москва може да стигне до подготовката на атака против град Мариупол на брега на Азовско море, който е последният град под контрола на украинските управляващи в източната част на Украйна.

В спора в Източна Украйна сред украинските сили и проруските сепаратисти починаха 10 000 души за четири години. Киев и Западът упрекват Москва, че поддържа военно сепаратистите. Москва отхвърля тези обвинявания макар многото доказателства, отбелязва Франс прес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР