Възобновените преговори между Судан, Египет и Етиопия под патронажа на

...
Възобновените преговори между Судан, Египет и Етиопия под патронажа на
Коментари Харесай

Три държави са на ръба на война заради воден ресурс

Възобновените договаряния сред Судан, Египет и Етиопия под патронажа на Вашингтон по реализацията на язовир „ Възраждане ” са се провалили, заяви Al-Monitor. Адис Абеба не вникнала в доводите на Кайро и Хартум, че има заплаха поради суша да изгубят реколтата и то не за една година. Поради това в Африка се заражда нов въоръжен спор.

Ethiopia, Sudan, Egypt reach understanding on Nile dam https://t.co/bItVezdGET
— Professor Senait Fisseha (@DrSenait) June 14, 2020
„ Документът, признат от управляващите на Етиопия, отстъпва от съгласуваните по-рано положения и правила, реализирани при посредничеството на Съединени американски щати и Световната банка. Такъв метод може да има далечни последици за ситуацията в целия район ” – се споделя в изказване на Министерството на водните запаси на Египет.
Етиопия от 2012 година построява язовир „ Възраждане ” на Сини Нил, течащ и през териториите на Судан и Египет, чиято електроцентрала ще бъде с мощ 6,45 ГВт.
Властите в страната възнамеряват да стартират пълненето на най-голямото хидротехническо оборудване в Африка още през този юли, като за задачата са нужни към 74 кубични километра вода. Адис Абеба упорства за бързото запълване на язовира в интервал от 3 години. С това не са съгласни Кайро и Хартум – съгласно техни хидроексперти, в случай че запълването е за по-малко от 10 година, по течението на реката може да настане гибелна суша.

Never sign a piece of document, whatever name it bears, with EgyptSudan on the first fillingannual operation of GERD.
I hope EgyptSudan will be thankful for walking with us this long on GERD, our unilateral project.

Proceed unilaterally! pic.twitter.com/WrOKfFdcRO
— Dejen Yemane Messele (@MesseleDejen) June 14, 2020
В най-голяма степен може да пострада земята на Египет. Властите в страната не могат да попречват строителството, защото международната общественост няма да допусне въоръжено опълчване на Етиопия, твърди изданието Al-Monitor.
Според данни на Arabic Defense, управляващите в Судан се съгласили на тяхна територия, освен това близо до язовира, да бъде ситуирана военна база на Египет. Там би трябвало да бъдат основани египетски бойци, подготвени да изпълнят всяка заповед на Кайро.
В отговор Етиопия разположи съветски системи за Противовъздушна отбрана С-300ПМУ1, „ Панцир-С1 ” и С-125М1 в непосредствена непосредственост до язовира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР