Възниква въпросът дали отпадането й ще доведе до шоково поскъпване

...
Възниква въпросът дали отпадането й ще доведе до шоково поскъпване
Коментари Харесай

Управляващите в шах. Разпада ли се сглобката заради дерогацията за руския петрол?

Възниква въпросът дали отпадането й ще докара до шоково повишаване на горивата

Макар през предходната година Европейската комисия да забрани вноса на съветски нефт и горива в страните от Европейски Съюз като глоба, ограничаваща опциите на Москва поради експанзията в Украйна, за страната ни бе разрешена частична анулация на това решение (дерогация) до края на 2024г. По този метод цените на горивата у нас трябваше да се задържат към 2,60-2,65 лв. за литър, обаче за последните 6 месеца дизелът е поскъпнал с 0,34 лева./л (13,55%), като експертите изясняват, че разликата по отношение на цената по бензиностанциите е облага за " Лукойл ", а от началото на 2023 година е натрупала близо 2 милиарда лв. облаги точно поради дерогацията, само че не е внесла нищо в държавния бюджет. 

Обяснението на част от ръководещата коалиция (ПП-ДБ) беше, че в случай че дерогацията отпадне, ние ще плащаме двойно на досегашните цени, като тази позиция изрично застъпва и министър председателят Николай Денков. Самата дерогация беше призната в миг, когато на власт беше държавното управление на Кирил Петков и бе оповестена като голяма победа за ръководещите.

Политическо надцакване

От началото на дерогацията ГЕРБ (в последните месеци и ДПС) се оповестиха срещу нея, като главният им аргумент беше, че от нея печели само „ Лукойл “. Макар и парадоксално, тъй като Политическа партия и изключително Демократична България (поне на думи) непрекъснато показват, че са против режима на Путин, двете партии са срещу тя да отпадане. Делян Добрев от ГЕРБ сподели, че това решение било взето под напън от кабинета, като самият Денков бил заплашил, че щял да подаде оставка, което да докара и до рухването на държавното управление, в случай че не приемем дерогацията, в това число и по-дългия ѝ период до октомври 2024г.

А-ха да си кажем какъв брой кардинална позиция заемат от партията на Бойко Борисов, обаче в края на октомври последва изказването, че нито ГЕРБ, нито Движение за права и свободи щели да желаят прекъсване на дерогацията, в случай че рафинерията внесе над 500 млн лева неплатени досега налози. Добрев уточни, че дружно с тези суми " Лукойл " ще би трябвало да внесе и още близо 1 милиарда лева във Фонда за енергийна сигурност. 

От компанията незабавно скочиха, че не дължат безусловно нищо на страната ни, в противен случай, заплатили са в период всичко. Стигна се до такава степен Денков да влиза в ролята на представител на " Лукойл ", като увери, че всички отговорности ще бъдат платени или най-малко такива уверения е получил от компанията. Интересно кой лъже и за какви отговорности приказваме, като от рафинерията настояват, че нямат към този момент такива към страната ни, а министър председателят приказва за обещанията им, че щели да платят. А, де...

Не по-малко забавно е, че позицията на държавното управление – като в никакъв случай – съответствува и с тази на президента Румен Радев, който напълно разумно (знаейки позициите му по тематиката Русия), е срещу да отпадне дерогацията. 

Скандалът излезе отвън рамките на страната ни

Само че „ успеха с дерогацията ” (по Кирил Петков) се оказа пирова. Както заради голямата облага на петролния колос, по този начин и заради излязлото преди броени дни следствие, което беше огласено от „ Политико ” и което единствено удостовери така и така от дълго време известни неща, а точно, че „ Лукойл " се е възползвала от дерогациите за страната ни, с цел да заобикаля глобите върху Кремъл и да продава модифицирани горива на други страни, в това число на страни членки на Европейски Съюз. Въпросните артикули са тръгнали от български пристанища към трети страни, а малката врата в възбраната за съветския нефт в Европа е генерирала облаги за Русия в размер съвсем на 1млрд. евро, в допълнение са прибрали и още близо 500 милиона евро като притежатели на рафинерията.

Някои европейски страни приканиха Европейска комисия незабавно да се задейства, с цел да не може Русия да се възползва повече от тези малки врати, като се чака Комисията да стартира и следствие против страната ни.

Искри и закани хвърчат във всички направления, само че губещите сме ние

Изтеклата информация, а и освен тя, беше задоволителен мотив ГЕРБ да заговорят все по-активно за излизане от сглобката или най-малкото за промяна на министри. Денков отхвърли втората опция, което накара Делян Добрев непосредствено да го упрекна, че имал интерес от продължаващата дерогация. Нещо повече, депутатът от ГЕРБ, дружно с сътрудника му от Движение за права и свободи Делян Пеевски, сезираха прокуратурата за противозаконен експорт на съветски нефт от „ Лукойл ”.

Това провокира острата реакция на министър-председателя, който съобщи, че дава на съд Добрев, допълвайки, че няма по какъв начин с един " мъртвороден закон ", квалифициран от депутата, " Лукойл " да бъде принуден да заплаща налог върху свръхпечалбата, което да докара до поевтиняване на горивата със 73 стотинки. Депутатът не му остана задължен и заплаши с реципрочни ограничения.

Разбира се, в тази канонада от изстрели, на елементарния човечец му е мъчно да се ориентира кой крив, кой прав. Дали ГЕРБ си търсят мотив да дестабилизират държавното управление, в което обаче самите те вземат участие и крепят с гласовете си, дали Движение за права и свободи за следващ път ще надцака всички, доказвайки, че действително те са ръководещите в сянка, дали това е единствено политическа реторика, чиято цел е да убеди уважаемия жител, че в този си тип, с тези си министри и с тези си дейности ръководството обслужва съветски ползи. 

Не бива да пропущаме обстоятелството, че е изцяло забележим страхът на Политическа партия и Демократична България да посегнат на дерогацията. Самият Денков предложи на ГЕРБ да изчакат до 6 март, когато следва ротацията му с Мария Габриел, след което да махнат дерогацията и да поемат цялата отговорност, произлизаща от това. Тук също пораждат въпроси – дали в действителност се касае за увереност, че сходно отпадане ще докара до шоково повишаване на горивата, което ще засегне директно множеството българи, резонно и кабинетът съществено ще се разклати; в случай че въпреки всичко се стигне до такава степен, е пределно ясно, че ПП-ДБ избират тогава не те, а ГЕРБ да са на пангара; дали пък не се касае за отвращение да посочените партии от коалиция Държавна сигурност да се опълчват непосредствено на съветските ползи...

Не можем обаче да отречем очевидното, което е отвън всевъзможни политически и словесни еквилибристики, за следващ път прави усещане както на сътрудниците ни, по този начин и на редица други родни критици – „ Когато става въпрос за съветската енергийна империя, България дава с едната ръка и взема с другата – а на Европа ѝ писва ”, както написа „ Политико ”, допълвайки, че страната ни на пръв взор санкционира Русия, с цел да угоди на Брюксел, като обаче в същото време тихомълком оказва помощ на Москва да си възвърне контрола върху енергийните доставки на Европа. 

Парадоксалното е, че „ угаждането ”, както е видно, се прави и от най-прозападно позиционираните партии като Демократична България и Политическа партия, което в допълнение дезориентира суверена. Изхождайки от характерната настройка на политиците у нас, която изцяло онагледява народопсихологията ни, евентуално  истината не е толкоз комплицирана, а става въпрос за относително обикновени управленчески размишления – по какъв начин да създадем по този начин, хем да удовлетворим европейските ни сътрудници, хем да не засегнем и съветските ползи, хем и ние (те, де – ръководещите, за нас никой не се е загрижил особено) да не се прецакаме, заемайки безапелационна позиция посредством дейностите си. Защото нали се сещате, че едно е да тръбиш словесно, че си „ за ” глобите, за Европейски Съюз и в поддръжка на всичките им решения, както и против Русия, като редом с това да правиш противоположното.  

Не става и душата в парадайса, и... до края...
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР