Възнаграждения на войниците и сержантите да нарастнат с около 70

...
Възнаграждения на войниците и сержантите да нарастнат с около 70
Коментари Харесай

Увеличените 113 млн. лв. в бюджета на Министерството на отбраната - ще се увеличат ли заплатите на военните?

Възнаграждения на бойците и сержантите да набъбнат с към 70 лева, а на офицерите – с към 90 лева Това стана ясно на съвещание на Комисията по защита, която поддържа оферти от държавното управление план на бюджет, показва Фрогнюз. Против бяха депутатите от „ Българска социалистическа партия за България” и Движение за права и свободи. Те упорстват на Въоръжените сили да се дадат повече пари и ще създадат своите оферти сред двете четения.

Проектът бе показан от заместник-министъра на защитата Анатолий Величков. Формулата за повишение на заплатите се създава от работна група под управлението на непрекъснатия секретар на защитата Антон Ластарджиев. Според него ще се търси и по-голяма разлика сред заплатите за званията. Сега да вземем за пример сред редника и ефрейтора тя е един лев. В бъдеще, което ще изисква смяна и на Закона за защитата и Въоръжените сили, ще се мисли за установяване на възнагражденията на основата на звание и служба, а не, както е в този момент, единствено за звание. Предполага се, че по този начин ще се реализира по-голяма правдивост по отношение на натоварванията и отговорността на военнослужещите.

В идващия бюджет базата за установяване на главното месечно заплащане за най-ниската служба на военнослужещите остава 380 лева От министерството, сподели господин Ластарджиев, е било препоръчано да се усили най-малко на 460 лева, каквато е минималната работна заплата през тази година, въпреки че от 1 януари 2018 година тя ще стане 510 лева, само че сумата се оказала много огромна, с цел да може да бъде обезпечена, написа Otbrana.com

Разходите за защита през идната година се планува да бъдат 1, 53 % от Брутният вътрешен продукт, т.е. с 0, 017 на 100 повече спрямо тази година. Маруся Гърбачева от Министерството на финансите посочи, че процентът е 1, 55. За конкретизиране би трябвало да се знае, че при плановете на този условен дял се включват разноските за защита освен в бюджета на МО, само че и в централния бюджет, които са главно за двата модернизационни плана за Военновъздушни сили и Военноморски сили.

За бойните машини на пехотата не са планувани средства, тъй като планът към момента не е излязъл от Министерството на защитата. За това министърът на защитата Красимир Каракачанов ще предложи разсрочване на заплащанията за новия изтребител, с цел да има пари за пускане на плана на Сухопътни войски. Възможно е, съгласно заместник-министъра, още през декември да се подписа контракт за патрулните кораби. Освен това, 26 млн. лева ще бъдат изразходвани за ремонт на МиГ-29, като скоро се чака работната група от РСК „ МиГ” да пристигна за проучване на 15 самолета, след което да се подписа и контракт с вероятност да прерасне в план за рационализация.

С увеличените 113 млн. лева в бюджета на Министерството на защитата ще се търси и понижаване на огромния некомплект от персонален състав. Предвижда се през идната година да бъдат назначени още 1300 военнослужещи. Според началника на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев, този проблем ще се реши мъчно, тъй като от години бюджетът не се възнамерява на основата на щатния състав на формированията. Ниското възнаграждение води до обстоятелството, че в последния конкурс за набиране на бойци за 3 места е имало един претендент.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР