Възнаграждение според покупателната способност в отделните държави, но отговарящо на

...
Възнаграждение според покупателната способност в отделните държави, но отговарящо на
Коментари Харесай

КНСБ иска равни заплати за еднакъв труд, съобразени с покупателната способност

Възнаграждение съгласно покупателната дарба в обособените страни, само че отговарящо на инвестиции труд и облагата на фирмите. Това е задачата на КНСБ, които се борят за гарантиране на почтени заплати за българските служащи. Изказването е на президента на КНСБ Пламен Димитров пред конгреса на Европейска конфедерация на профсъюзите (ЕКП).

Според Димитров, извънредно значимо е в бъдещата нормативна база за груповото договаряне да бъдат включени и хората, които работят в онлайн пространството , с цел да бъдат предпазени всички служащи. Да има равно възнаграждение за идентичен труд, изиска водачът на КНСБ.

Предстои сериозна борба и за груповото договаряне на мултинационално равнище , което е мъчно да се съобрази с националното законодателство, счита Димитров. В същото време бизнесът на от ден на ден компании става световен и става все по-трудно да се бранят правата на служащите, които работят за тях , акцентира Пламен Димитров.

Равното възнаграждение за идентичен труд по отношение на покупателната дарба не значи равни заплати сред Източна Европа , посочи Димитров. По думите му, най-важната борба в този момент е да се разшири покритието на груповото договаряне, за което те желаят инструкция на Европейската комисия . В нея би трябвало да бъде записано, че това е единственият механизъм, който подсигурява превъзмогване на неравенствата и бедността на континента.

В тази инструкция би трябвало да бъдат посочени и съответни параметри за равнището на КТД на национално равнище в обособените страни, които да се наблюдават от близко от Европейската комисия, желае Димитров. Работникът и работодателят да могат да водят договаряния по Колективния трудов контракт при подадено искане от служащия, изиска той.

Само 14 страни са утвърдили спогодба 154 на Международната организация на труда (МОТ) за груповото договаряне в частния бранш и това би трябвало да се промени.

Ратификацията на този документ би била най-хубавата гаранция против прекъсването на груповото договаряне в Европа, съобщи Пламен Димитров. България поддържа рамкова инструкция на Европейски Съюз за минималните заплати и упорства за рекомендация на Съвета на Европейски Съюз за доближаване на заплатите в Източна и Западна Европа.

Екатерина Йорданова , ръководител на Съюза на транспортните синдикати и член на женския комитет към ЕКП посочи, че България е страната в Европа с най-вече дами в IT-бизнеса - 34 на 100 или всеки трети чиновник в тази сфера е от женски пол. Въпреки това общата наклонност е, че заетостта на дамите в бранша на осведомителните връзки и технологии (ИКТ) в Европа понижава и доста от тях напущат в границите на няколко години.

Като цяло момчетата и девойките са квалифицирани в това което вършат: 93% за момчета, 92% за девойки. В същото време обаче младите мъже са доста по-уверени в своите цифрови умения: 73% против 63% за девойките, посочи Екатерина Йорданова. Жените избират работа, където има повече дами, добави Йорданова и разясни, че понижава ползата към работа в IT-сектора от страна на дамите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР