Възнаграждение не по-малко от 15% от стойността на клиничната пътека

...
Възнаграждение не по-малко от 15% от стойността на клиничната пътека
Коментари Харесай

Болниците ще плащат на републиканските консултанти

Възнаграждение не по-малко от 15% от цената на клиничната пътека или процедура би трябвало да заплати лечебно заведение, повикало републикански съветник. Този % се дава, в случай че все още на консултацията не е направена интервенция. Това плануват измененията в Наредба 47 на Министерство на здравеопазването за организацията, активността и изискванията и реда за финансиране на експертните препоръки и на републиканските консултанти в системата на опазването на здравето. В случай, че по време на консултацията е осъществена и интервенция, консултантът получава от болничното заведение до 30% от цената на клиничната пътека. С обезпечаването на обезпечено заплащане ще унищожават отводите за оказване на консултация, написа в претекстовете за изменение на Наредба 47.
У нас приблизително на година се вършат по 400 такива съвещания, разясняват от Министерство на здравеопазването.
От 2019 година към този момент няма национални консултанти - длъжността им се поема от 54 експертни съвета, в които са включени от 3 до 7 изявени лекари, като единият от тях е основен координатор. До април т.г. у нас имаше 81 национални консултанти, които на процедура бяха съветници на здравния министър и играеха значима роля за въвеждането на нови лечения или медикаменти, плащани от НЗОК или при приемането на медицински стандарти.
ДУМА напомня, че републиканските консултанти и до момента получаваха пари от лечебните заведения, които са потърсили услугите им. Според измененията в Наредба 47 от 2010 година възнагражденията им се оформяха по други правила: за консултация получаваха 100 лева, за осъществяване на инвазивна процедура/интервенция/манипулация - 200 лева, а за интервенция - 400 лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР