Възмутително, но факт! Върховният касационен съд (ВКС) захрани подозрението за

...
Възмутително, но факт! Върховният касационен съд (ВКС) захрани подозрението за
Коментари Харесай

ВКС на колене за царските имоти

Възмутително, само че факт! Върховният касационен съд (ВКС) зареди съмнението за съществуване на скришен проект за царските парцели. Вместо да постави логически завършек на делото за Царска Бистрица, като признае парцела за държавна благосъстоятелност, тричленен състав спря делото, с цел да пита Конституционния съд мокра ли е водата. Въпросът, по който Mapгapитa Coĸoлoвa, Cвeтлaнa Kaлинoвa и Гълъбинa Гeнчeвa желаят пояснение, съставлява на процедура отвод от правораздаване. Конституционният съд би трябвало да обясни резултата от личното си peшeниe, с което разгласи за противоконституционен преди повече от 20 години Зaĸoна зa oтнeмaнe в пoлзa нa дъpжaвaтa нa имoтитe нa бившитe цape Фepдинaнд и Бopиc и тexнитe нacлeдници.

Царедворската угодливост в изискванията на безвластие няма, несъмнено, граници. Само че и децата към този момент схванаха: царските парцели са купувани и строени с парите на данъкоплатеца, а титуляр на правото на благосъстоятелност е държавното институция с архаично название Интендантство на Цивилната листа на Царя. Но, както писахме неведнъж, ръководещите заложиха капан, който да щракне, когато му пристигна времето.

Досега съдът призна собствеността на страната върху дворците "Кричим ", "Саръгьол " и "Ситняково ". Делата за двореца "Врана ", за резиденцията "Царска Бистрица " и 16 500 дка гори в Рила обаче продължиха, като Симеон Сакскобургготски и правилните му поддръжници показват към този момент втора година надменност в претенциите си. А настоящата власт опита на няколко пъти почвата за договорка по въпроси, които не търпят пазарлък.

След писмо на Кобурга с предложение за решение на несъществуващия проблем с царската реставрация министър председателят Бойко Борисов реагира стремително със основаването на "работна група ". Тя пък предложи реституционен закон, откакто самите царски адвокати уверяваха години наред в един глас, че не е необходим. И че даже би бил противоконституционен, защото щял да е закон за една персона. Той е и безусловно непотребен, тъй като няма нищо царско за реституиране.

Няма нищо повече и за запитване и пояснение. Решението на Конституционния съд от 1998 година, с което беше зачертана от правния мир "наредбата-закон " от 1947-а, се ползва отсега нататък, а последствията от оповестяването на един закон за противоконституционен се уреждат от Народното събрание. В случая последствията са тези, че одържавяването на парцелите отпада, само че от това те не стават частна благосъстоятелност на някогашния монарх. Премахнато е действието на един специфичен закон, който е поначало неверен като правно средство, тъй като и тогава парцелите не са били на царската фамилия. Правното деяние на "наредбата-закон " е всъщност актуването им като държавна благосъстоятелност.

Аргументът, че в наложения през 2009 година мораториум върху разпореждането и употребата на царските парцели е посочен период на деяние до приемането на специфичен реституционен закон, също издиша. Подобна спогодба няма на практика правна мощ - тя не обвързва страната с приемането на подобен норматив. Мораториумът не е нищо повече от обезпечителна мярка против заплахата царската фамилия да отчужди или да натовари с вещни тежести парцелите, както и да изсече горите в Рила.

Досега съдът държа правата линия, само че не е мъчно да си представим натиска, на който е подложен. И предупредихме какво се готви с признатите по безусловно непрогледен метод промени в Гражданския процесуален кодекс, които орязаха основни правила за използването на одобрената от Върховен касационен съд наложителна правосъдна процедура. И таман във връзка с Върховен касационен съд беше заложен законовият капан, който е напът да щракне. Защото въпросният тричленен състав пита нещо, с което досегашните бяха наясно. И в случай че става въпрос единствено за туптене на топката, Конституционният съд не би трябвало въобще да допусне сходно пояснение.

След поредицата изгубени правосъдни борби Симеон изпусна нервите си. Бил "омерзен ", грозно било да го принудят към "второ заточение ", тормозели го по "систематичен метод ". Фамозният Олимпи Кътев пък плонжира с вопъла, че не можело "Царят да бъде единственият човек в България, който да няма благосъстоятелност в България ". Не сподели обаче за какво забърканата във финансово-консултантски схеми царска фамилия не си купи парцели у нас, в случай че има потребност от такива. Нима всеки безимотен българин бяга в заточение, в случай че не получи царско завещание, за което съди страната си?!

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР