Възмущение сред българските фенове предизвикаха юбилейните корици на поредицата за

...
Възмущение сред българските фенове предизвикаха юбилейните корици на поредицата за
Коментари Харесай

Български корици на книгите за Хари Потър вбесиха феновете

Възмущение измежду българските почитатели провокираха юбилейните корици на поредицата за Хари Потър. Автор на илюстрациите е художникът Любен Зидаров, оповестява bTV.

Първата книга от поредицата за Хари Потър е издадена у нас на 13 ноември 2000 година По този мотив бяха основани и новите юбилейни корици.

Стотици мнения във „ Фейсбук” обаче жигосаха „ Зидаровия Хари Потър”.



Сред разочарованите е и Вида Делчева: „ Просто неговата стилистика не подхожда на Хари Потър. На едното място шапката на Дълбъндор - шефът на Хогуортс, наподобява като попска калимявка, въпреки и зелена”, споделя Вида.

А съгласно карикатуриста Чавдар Николов отрицателните мнения са резултат на бедна образна просвета: „ Аргументите – „ грозни са”, „ контузии в детството” и по този начин нататък. Адски е несъстоятелно. Разбирането на едно изкуство е усърдие, упражнение и да има някой да ви покаже, да ви открехне тази врата. Иначе непрекъснато ще си мислите, че там няма нищо”.

Предложението за българските корици пристигнало от издателството у нас. Лично екипът на Джоан Роулинг е одобрил илюстрациите.



„ Бележки имаше, несъмнено, тъй като това е светът на Хари Потър, това е тяхната запазена марка. В креативния си живот Любен Зидаров има над 200 илюстрирани детски книги и доста самопризнания на интернационалната сцена”, описа Велизара Добрева, изпълнителен шеф на издателството, което разгласява всички книги от поредицата от 2000 година насам.

За 20 години към около 15 художници са илюстрирали книгите за Хари Потър. Името на Любен Зидаров към този момент е измежду тях.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР