Възможното участие на радикални ислямистки движения, особено активни в социалните

...
Възможното участие на радикални ислямистки движения, особено активни в социалните
Коментари Харесай

Радикалните ислямистки онлайн движения под прицела на властите след обезглавяването на френския учител

Възможното присъединяване на радикални ислямистки придвижвания, изключително дейни в обществените мрежи, в обезглавяването на преподавател по история, осъществено в петък в района на Париж от 18-годишен руснак от чеченски генезис, провокира безпокойствие измежду разследващите служби и френското държавно управление.

Присъствието на радикалния ислямистки деятел Абделхаким Сефриуи измежду единадесетте души, арестувани в полицията като част от следствието на убийството на Самюел Пати, стана известно в събота и ускори тези съмнения, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Тези ислямистки придвижвания "на малцинството се стремят да убедят мюсюлманите, че Франция е ислямофобска страна. Те се стремят да ги инструментализират, да основат конгломерат ", сподели Лоран Нунес, националният координатор по разузнаването и битката с тероризма. "И при най-малкия случай те се захващaт за работа ".

Известен на службите, Сефриуи е създател на колектива "Шейх Ясин " (наречен на името на създателя на Хамас, погубен от израелската войска през 2004 година). В началото на октомври той е придружил в колежа, където е преподавал Пати, бащата на ученичка, с цел да желае уволнението на учителя, който посочил на учениците си карикатури на пророка Мохамед.

Представящ се като "член на съвета на френските имами ", той е популяризирал преди няколко дни и видеозапис в Ютуб, в който порицава учителя, като го дефинира като "бандит ".

Националният прокурор Жан-Франсоа Рикар, отговарящ за битката с тероризма, в събота не е направи пред медиите никаква връзка сред този човек и килъра.

"Непряка връзка "

Макар да не е открита "пряка връзка ", Лоран Нунес счита, че без подозрение има "непряка връзка ". "Виждаме, че е бил кръстосан един предел ", счита той, като показва "качеството на жертвата - учител - и варварското му ликвидиране ".

Изпълнена с ненавист атмосфера в обществените мрежи е придружавана от възобновление на радикалните ислямистки придвижвания, съгласно Лоран Нунес, който отбелязва подтекста: "съдебният развой Шарли, повторното издание на карикатурите и речта на президента Макрон за предстоящ закон, целящ да ускори светското начало и да се бори против ислямисткия фракционизъм ".

Процесът, за който той приказва, е този против съучастниците на причинителите на нападението против редакцията на Шарли ебдо през януари 2015 година, които убиха 12 души, отново в отговор на публикуването на същите тези карикатури.

След нападението със сатър, осъществено в края на септември пред някогашната редакция на Шарли ебдо от млад пакистанец, източник от силите за сигурност изясни пред Агенция Франс Прес, че точно "повторното издание на карикатурите способства за усилването на заканите повече, в сравнение с процеса ".

"Желанието да се нанесе удар на Запада е непокътнато ", само че "между тези, които са мъртви и тези, които са в пандиза ", способността на терористичните групи да подхващат дейности е "силно лимитирана ", добави източникът, като акцентира, че опасността е ендогенна, произлизаща от човеци, които работят сами.

"Особено от един месец се следи доближаване и активизиране на три ислямистки течения: "Мюсюлманите ", водени от Маруан Мухамад, някогашен представител на Колектива против ислямофобията във Франция (КСИФ), КСИФ и "Барака сити ", удостовери пред Агенция Франс Прес източник, непосредствен до държавното управление.

Председателят на тази мюсюлманска благотворителна организация, Дрис Йему, беше подложен под правосъден контрол по-рано тази седмица и следва да бъде съден за тормоз на публицист, осъществен в обществените мрежи.

Мухамад отхвърли съществуването на "някакъв сговор или доближаване " сред тези сдружения. "Те са самостоятелни и от време на време имат различаващи се позиции ", съобщи той пред Агенция Франс Прес. "Що се отнася до обвиняванията в тирада на омразата, ориентирана против Франция, е тъкмо противоположното ".

Този водач уточни, че "Мюсюлманите " дават препоръки по тематики като "поклоненията " и "събирането на дарения ". "Нашата главен дискурс е декларация на любов към Франция. Ние не сме тук, с цел да се противопоставим на страната си ".

"Омраза към Франция "

Тези придвижвания "са оглавили през днешния ден ислямосферата, с политическа, религиозна, радикална декларация на ненавист против Франция ", упорства обаче източникът, непосредствен до държавното управление. "За тях Франция е расистка, ислямофобска страна, нечестива страна и цялостна с неверници ", упорства той. "Те желаят безпорядък и революция, с цел да открият нов ред, основан на шериата ".

Според този непосредствен до държавното управление източник неотдавнашната тирада на Еманюел Макрон против ислямисткия фракционизъм е засилила гнева им.

"Преминаването към каузи от страна на този юноша (убиецът от Конфлан-Сент-Онорин, бел. АФП) се вписва в тази наклонност ", счита той. Източникът акцентира и ролята "на посланията на омразата в обществените мрежи, които засипват младежите ", като пътем показва страдание за "отмяната на съвсем целия закон за битка против посланията на омразата в интернет ".

През юни Конституционния съд реши, че сърцевината на текста, който постановяваше по-големи отговорности на операторите на интернет платформи, накърнява свободата на словото и на връзките.

Арестуваният в събота татко на ученика на убития преподавател е разгласил на 7 октомври обръщение, призоваващо за готовност, в което загатва КСИФ.
"От две седмици насам ", разяснява източникът, непосредствен до държавното управление, "проникването " на трите течения в обществените мрежи е "особено засилено ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР