Възможността за създаване на борса за търговия на природен газ

...
Възможността за създаване на борса за търговия на природен газ
Коментари Харесай

Създават борса за търговия на газ като дъщерно дружество на Булгартрансгаз


Възможността за основаване на борса за търговия на природен газ е разисквана на съвещанието на Съвета за енергийна сигурност в сряда. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти в Народното събрание след съвещанието.

Тази борса би трябвало да бъде обособена в обособена дъщерна компания, благосъстоятелност на " Булгартрансгаз ", с цел да може да бъде развита концепцията за газоразпределителен център. Според нея би трябвало да бъде построена изчезналата инфраструктура, която да даде опция за доставка на природен газ от разнообразни източници, и да бъде построена борсата за търговия с природен газ, което ще е съществена платформа за либерализация на пазара.

Попитана дали природният газ от втората тръба на " Турски поток " ще мине през България, министърът сподели, че се надява " нещата да се развиват по удобен за всички нас метод ". За нас е извънредно значимо България да резервира своето място на газовата карта на Европа, съобщи министър Петкова. Тя добави, че всичко, което е обвързвано с желанието на страната във връзка с опцията за разширение на газопреносната инфраструктура, ще продължава да е в границите на европейското законодателство и условията на Третия либерализационен пакет.

В отговор на въпрос за оповестения през днешния ден от " Газтрейд " пазарен тест за терминала за полутечен газ в Александруполис, министърът сподели, че България поддържа всеки план, който е обвързван с диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

Тя напомни, че се разисква опцията България да взе участие в този план с дял от 25 на 100. Намерили сме такова решение да взе участие в тази компания сдружение, което е в границите на Българския енергиен холдинг. По всяка възможност това ще е " Булгартрансгаз ", добави министърът. Тя аргументира присъединяване на компанията в сходен план с това, че компанията като оператор и сдружение с ангажимент да развива мрежата, ще е главен мотор на концепцията за създаване на газоразпределителен център на територията на България.

На съвещанието на Съвета за енергийна сигурност е разисквана и нуждата от актуализация на енергийната тактика в частта, обвързвана с природния газ, е била разисквана

По думите на министъра актуализациията на енергийната тактика се постанова поради променената среда във връзка с инфраструктурните планове, които се развиват към България - Южен газов кулоар, Турски поток. " Желанието ни е да запазим стратегическото място на България в газовата карта на Европа, като изградим съответната инфраструктура, която е съществена за реализацията и на концепцията за газоразпределителен център ", разяснява Теменужка Петкова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР