Възможността за разкриване на съвместен фонд между унгарската ЕксимБанк и

...
Възможността за разкриване на съвместен фонд между унгарската ЕксимБанк и
Коментари Харесай

ББР и унгарската ЕксимБанк ще правят общ фонд за стартъпи

Възможността за откриване на взаимен фонд сред унгарската " ЕксимБанк " и Българската банка за развиване с бюджет до 200 млн. евро за поддръжка на започващи и дребни предприятия, разискаха в петък министърът на стопанската система Емил Караниколов и унгарския министър на външните работи и на търговията Петер Сиятро по време на първото съвещание на междуправителствената комисия за икономическо съдействие сред двете страни, състояло се в София.

Идеята е взаимният фонд за поддръжка на стартъпи и дребни и междинни предприятия да финансира български и маджарски компании. Сиятро изясни, че унгарската банка разполага с рамков заем от 510 млн. евро, които могат да се дават на компании от фармацевтиката, туризмът и земеделието, обрисувани от унгарския министър като вероятни браншове за усилване на съдействието.

Двустранният стокообмен с Унгария възлиза на 1.3 милиарда евро. за 2016 година, като през актуалната година отчитаме над 11 на 100 растеж и единствено за първите осем месеца са надхвърлени 1 милиарда евро, уточни Караниколов. Като евентуални за развиването на комерсиалните връзки браншове той очерта машиностроене, електроника и електротехника, фармацевтика, хранително-вкусова индустрия, текстилна и трикотажна индустрия, информатика и информационни технологии.

След съвещанието бе подписан меморандум за съдействие сред Изпълнителната организация за дребните и междинните предприятия и Унгарската национална комерсиална къща. Те ще обменят опит и всяка година ще провеждат бизнес конгреси в едната или в другата страна.

Български компании се интересуват от износа на храни и биохрани, виновност, произведения от секторите на машиностроенето и електротехниката, технологиите по запазване на околната среда, транспортната инфраструктура и логистика, земеделие и опазване на здравето, уточни шефът на българската организация Мариета Захариева. По думите й, унгарските компании имат интерес за развиването на клъстери в разнообразни области на българската стопанска система, като високите технологии, логистиката, земеделието и производството на храни. Тя напомни, че неотдавна унгарската верига магазини " Шпар " е отправила питане за български производители на гъше месо, с които да контракти доставки на продукция за фирмената си верига.

В първия българо-унгарски бизнес конгрес в София се включиха над 50 компании.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР