Възможността Столичната община да загуби двете дела, които по-малките дружества

...
Възможността Столичната община да загуби двете дела, които по-малките дружества
Коментари Харесай

Рискът от загуба на съдебни дела е свалил цената на Общинска банка с 18%

Възможността Столичната община да загуби двете каузи, които по-малките сдружения с акции в " Общинска банка " водят против нея във Върховния административен съд от 2012 година, е свалила цената на банката с 18%.

Това се разбра на днешното съвещание на комисията по стопанска система и благосъстоятелност към Столичния общински съвет. Утре съветът ще гласоподава дали утвърждава единствената подадена оферта за продажбата на мажоритарния дял от 67.66% на общината в банката.

През 2011 година Столичната община си върна контрола над банката, който бе изгубила през 2004 година, въпреки и да имаше мажоритарен дял. Тогава благодарение на Българската национална банка бе изменен уставът на " Общинска банка ", като бе отстранена блокиращата квота на 4 сдружения, които се свързват с предприемача Христо Ковачки. Тогава сдруженията апелираха дейностите на общината и Българска народна банка пред Върховен административен съд, а решение към момента няма.

Посредник в търга е компанията " Грант торнтън ", която е определила цена от към 67 млн. лв. за 100% от акциите в " Общинска банка ". Единственият претендент - записаната в Лихтенщайн компания " Новито опортюнитис ", предложи 46 млн. лв. за каузи на общината. Сумата е единствено с 500 хиляди лв. над началната цена в търга. Именно опцията съдът да анулира смяната в устава и сдруженията да си върнат контрола над банката е рискът, оценен на към 15 млн. лв.. Без него цената на " Общинска банка " би била 82 млн. лв..

Възможността да загуби контрола над банката е един от претекстовете Столичната община да изиска да продаде акциите си в нея, се разбра от полемиката през днешния ден. Вторият е, че е несвойствено за Столичната община да има банка, като в същото време не получава дял.

Нов притежател, остаряла банка

Компанията " Новито опортюнитис " е благосъстоятелност на фонд мениджъра " КАИАК фонд мениджмънт АГ ". Той ръководи активи за 1.6 милиарда швейцарски франка през 70 фонда, се вижда от отчета, който ще бъде гласуван на съвещанието на следващия ден. От документа се схваща, че за последните 11 година капиталът на " КАИАК фонд мениджмънт АГ " е повишен доста, като през 2006 година е бил 200 млн. франка.

Ако на следващия ден Столичният общински съвет утвърди лихтенщайнската компания, с цел да се стигне до договорка би трябвало да дадат позволения и Българската национална банка и Комисията за защита на конкуренцията.

В изискванията е записано, че в случай че " Новито опортюнитис " купи " Общинска банка ", няма да промени седалището й през идващите 5 години. В това време банката ще резервира услугите и проектите за развиване, заложени от Столичната община. Това значи, че най-вероятно " Общинска банка " ще продължи да обслужва бюджета на града, който през 2018 година е в размер на 1.5 милиарда лева

Бързо и без детайлности

Точно пет месеца лиши на Столичния общински съвет да реши да продаде мажоритарния дял на общината в банката, да организира търг и да утвърди единствената оферта. В хода на процедурата нито кметът Йорданка Фандъкова, нито заместникът й по финансите Дончо Барбалов дадоха отговор на журналистическите въпроси по какъв начин общината възнамерява да похарчи парите от продажбата и коя банка ще ръководи бюджета на общината вбъдеще.
Попитан от " Дневник ", Барбалов отговори еднопосочно и на двата въпроса с думите: " Тепърва ще се преглежда какви са опциите ".

Зам.-кметът по финансите е ръководител на Специализирания общински приватизационен фонд, който ще получи парите от договорката. В ръководството на този фонд влизат и другите 4-ма зам.-кметове и 9 общински съветници и изпълнителният шеф на Столичната организация за приватизация, която организира търга.

Срещу продажбата в декларация се оповестиха извънпарламентарните партии " Демократи за мощна България " и " Да, " България ". Те желаят процедурата да бъде спряна, тъй като намират за тревожно, че " упованията за закупуването на банката от стратегически вложител, с опит и известност в банковия бранш " не са се оправдали. В позицията им се слага и въпрос дали " Новито опортюнитис " желае да купи банката, с цел да " я ръководи и развива или просто е медиатор на скрития претендент ".

Искане за отсрочване на процедурата за продажба изрекоха на няколко пъти от Българска социалистическа партия, като единствено преди седмица това направи в коридорите на Народното събрание и водачът на столичните социалисти и общински консултант Калоян Паргов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР