Възможността да четем тези редове безспорно е показател, че мозъкът

...
Възможността да четем тези редове безспорно е показател, че мозъкът
Коментари Харесай

Втори мозък? Да, имаме го в червата


Възможността да четем тези редове несъмнено е индикатор, че мозъкът ни действа добре, само че има витални индикатори, които не изискуем само на него. Ново изследване сочи, че в действителност индивидът има и втори мозък и той е ситуиран в зоната на червата . И е доста по-умен, в сравнение с бихме предположили първосигнално, отчитайки местоположението му.

Анатомично така наречен втори мозък не е даже почти копие на основния, само че съставлява сходна цялост от милиони неврони . Формиращи самобитна матрица, те могат да управляват работата на чревната мускулатура самостоятелно, без присъединяване на централната нервна система.

Въпросните неврони са ситуирани по протежението на дебелото черво , свързващо тънките вътрешности с ректума. В медицината тази конструкция се значи по-често като чревна нервна система, само че заради обстоятелството, че може да действа независимо и без надзор от централната нервна система, в последно време се постанова и названието втори мозък. Дори да звучи пресилено, това наименование

задоволително цялостно охарактеризира сериозната роля на тази голяма група от неврони. Те вземат участие в поддържането на редица значими процеси, а контролът на последните стадии на преправка на храната в чревния тракт е най-елементарният от тях. Подробностите за откритите функционалности на втория мозък при индивида бяха оповестени в журнала JNeurosci в края на май.

Наличието и функционалностите на тази невронна конструкция са проследени посредством високопрецизни способи за образна диагностика . Установено е, че тя изпраща разнообразни по активност и периодичност сигнали, с които прецизно контролира напредването на отпадните артикули през дебелото черво и ректума до окончателното им изхвърляне от организма. Процесът не е незначителен, защото всяка неточност в него може да докара до съществени интоксикации и други отрицателни последици върху здравето.

Свързани публикации.. Рискът от шизофрения – отпечатан върху гънките на мозъка ни 0 Сексът подтиква растежа на мозъка? 1 Колко % от мозъка си употребяваме в действителност? 0

Екипът наблюдавал активността на втория мозък в човешкото тяло, дефинира структурата като независим неврологичен отдел и го значи като ч ревна нервна система . Процеси, сходни на протичащите в нея, се следят и в ранните стадии на образуването на основния мозък. Според учените обаче това не значи, че чревната нервна система е второстепенна конструкция. Напротив. Те смятат, че еволюционно тя е по-стара и се е развила преди централната. Така комплексът от неврони в чревната ни система може да се преглежда като „ първичния

мозък
“ на човешкия организъм. Т.е. мозъчната система при индивида, а и при другите бозайници, се е развила като средство за подсигуряване на храненето като главен витален развой и след това е еволюирала до по-комплексна конструкция, контролираща всеки витален развой.

Това е първото по-сериозно изследване, отдадено на чревните нервни окончания при индивида. Със сигурност предстоят спомагателни изследвания за определяне на всичките им особености, което ще изисква съществено напъване на мозъка. И на двата мозъка.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР