Възможността да четем тези редове безспорно е показател, че мозъкът

Възможността да четем тези редове безспорно е показател, че мозъкът ...

Втори мозък? Да, имаме го в червата.Възможността да четем тези редове безспорно е показател, че мозъкът ни функционира добре, но има жизнени показатели, които не дължим единствено на него. Ново проучване сочи, че всъщност човекът има и втори мозък и той е разположен в зоната на червата. И е много по-умен, отколкото бихме предположили първосигнално, отчитайки местоположението му.

Анатомично т.нар. втори мозък не е дори приблизително копие на главния, но представлява подобна съвкупност от милиони неврони. Формиращи своеобразна матрица, те могат да контролират работата на чревната мускулатура автономно, без участието на централната нервна система.

Въпросните неврони са разположени по протежението на дебелото черво, свързващо тънките черва с ректума. В медицината тази структура се означава по-често като чревна нервна система, но поради факта, че може да функционира самостоятелно и без контрол от централната нервна система, напоследък се налага и названието втори мозък. Дори да звучи преувеличено, това название

достатъчно пълно охарактеризира сериозната роля на тази огромна група от неврони. Те участват в поддържането на редица важни процеси, а контролът на последните етапи на преработка на храната в чревния тракт е най-елементарният от тях. Подробностите за установените функции на втория мозък при човека бяха публикувани в журнала JNeurosci в края на май.

Наличието и функциите на тази невронна структура са проследени чрез високопрецизни методи за образна диагностика. Установено е, че тя изпраща различни по интензивност и честота сигнали, с които стриктно регулира придвижването на отпадните продукти през дебелото черво и ректума до окончателното им изхвърляне от организма. Процесът не е маловажен, тъй като всяка грешка в него може да доведе до сериозни интоксикации и други негативни последствия върху здравето.

Свързани статии.. Рискът от шизофрения – отпечатан върху гънките на мозъка ни 0 Сексът стимулира растежа на мозъка? 1 Колко процента от мозъка си ползваме всъщност? 0

Екипът проследил дейността на втория мозък в човешкото тяло, определя структурата като самостоятелен неврологичен отдел и го означава като чревна нервна система. Процеси, подобни на протичащите в нея, се наблюдават и в ранните етапи на формирането на главния мозък. Според учените обаче това не означава, че чревната нервна система е второстепенна структура. Напротив. Те считат, че еволюционно тя е по-стара и се е развила преди централната. Така комплексът от неврони в чревната ни система може да се разглежда като „първичния

мозък
“ на човешкия организъм. Т.е. мозъчната система при човека, а и при другите бозайници, се е развила като средство за подсигуряване на храненето като основен жизнен процес и впоследствие е еволюирала до по-комплексна структура, контролираща всеки жизнен процес.

Това е първото по-сериозно проучване, посветено на чревните нервни окончания при човека. Със сигурност предстоят допълнителни проучвания за установяване на всичките им особености, което ще изисква сериозно напрягане на мозъка. И на двата мозъка.

Източник: puls.com