Възможностите за задълбочаване на транспортната и енергийната свързаност между България

...
Възможностите за задълбочаване на транспортната и енергийната свързаност между България
Коментари Харесай

За енергийна свързаност с Иран разговаряха Караянчева и д-р Лариджани

Възможностите за задълбочаване на транспортната и енергийната съгласуваност сред България и Иран разискаха ръководителите на двата Народното събрание. В турския курорт Анталия ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с ръководителя на Ислямското консултативно заседание на Иран доктор Али Лариджани , оповестиха от Народно събрание.

Двамата разговаряха в границите на Третата среща на ръководителите на парламенти от Европа и Азия , която се организира в Анталия, Турция.

Двете страни акцентираха взаимния си интерес от реализирането на разнообразни инфраструктурни и енергийни планове. Като образец в тази тенденция бе обещано създаването на новия мултимодален транспортен кулоар " Персийски залив - Черно море ", който би трябвало да свърже Иран, Армения, Грузия и България . Той може да бъде употребен и за транспорт на полутечен газ. " Сътрудничеството в региона на търговията с полутечен газ може да стане една от най-силните сфери на взаимна ни активност ", разгласи ръководителят на иранския парламент.

В рамките на диалога бе маркирано, че има капацитет на търговско-икономическите връзки сред двете страни. Караянчева и доктор Лариджани се сплотиха към мнението, че би трябвало да се ускори двустранния стокообмен.

В тази връзка двамата ръководители разясниха опцията за провеждането на взаимен бизнес конгрес сред България и Иран . Д-р Али Лариджани предложи събитието да бъде проведено от комерсиалните камари на двете страни, като на собствен ред държавните органи на България и Иран също ще спомагат за провеждането на този конгрес .

" Между България и Иран обичайно има извънредно дълбоки и учредени на взаимно почитание връзки. Важна роля за надграждането на тези отлични двустранни връзки има парламентарното съдействие. Ето за какво оценяваме високо активизирането на политическия разговор на най-високо нив о сред България и Иран ", добави Цвета Караянчева.

По думите на Цвета Караянчева страната ни отдава доста значимо значение на връзките си с Иран, защото те са значим съставен елемент от външноикономическата политика на България в азиатския район.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР