Възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество между България и Хърватия

...
Възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество между България и Хърватия
Коментари Харесай

Хърватска бизнес делегация на крака при президента за съвместни инвестиционни проекти

Възможностите за задълбочаване на икономическото съдействие сред България и Хърватия и капацитета на планове за взаимно произвеждане за трети пазари разиска президентът Румен Радев с представители на хърватския бизнес от разположения на Адриатическо море град Задар.

Делегацията е водена от регионалния шеф на Задар Божидар Лонгин, а в диалога взе участие и посланикът на Хърватия в София Ясна Огняновац. Посещението у нас е в продължение на държавната аудиенция на президента Румен Радев в Хърватия през юли тази година. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

На срещата на „ Дондуков “ 2 участваха представители на предприятия, разрастващи активност в региона на транспортната инфраструктура, винарството, производството на питиета и на зехтин, преработката на риба. Участва и ръководителят на търговско-промишлената палата на Задар. Предстоят срещи на хърватската делегация с локалната власт и с представители на бизнеса в Пловдив.

Като области с добър капацитет за задълбочаване на съдействието президентът Радев открои вложенията, производството на храни, превоза и туризма. Посещенията на туристи в окръг Задар са 1,8 милиона годишно.

Президентът Радев открои вероятностите за създаването на взаимни туристически пакети сред България и Хърватия, които съчетават опциите за планински, морски, културно-исторически туризъм. Държавният глава съобщи, че ползата на азиатски туристи към Югоизточна Европа ще се ускори, в случай че бъде разкрита въздушна линия Пекин-София-Загреб.

По време на визитата си в Хърватия българският президент и неговият хърватски сътрудник Колинда Грабар-Китарович подписаха взаимно обръщение до президента на Китай Си Дзинпин за разкриване на такава авиолиния.

България и Хърватия имат обичайни другарски връзки и голям капацитет за задълбочаване на партньорствата в разнообразни браншове, съобщи дипломат Ясна Огняновац и акцентира, че приоритет в нейната работа ще бъде точно икономическото съдействие. На срещата беше разисквана и организацията на иден у нас бизнес конгрес с присъединяване на хърватски и български компании.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР