Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Азербайджан

...
Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Азербайджан
Коментари Харесай

Задълбочаване на сътрудничеството обсъдиха президентите на България и Азербайджан

Възможностите за задълбочаване на двустранното съдействието сред България и Азербайджан в области от съвместен интерес, измежду които енергетика, стопанска система и вложения, разискаха в телефонен диалог българският президент Румен Радев и азерският му сътрудник Илхам Алиев.

Българският държавен глава оцени високо уговорката на Азербайджан и персонално на президента Алиев за ползотворното партньорство по плана за газовия интерконектор сред България и Гърция (IGB). Румен Радев и Илхам Алиев бяха единомислещи, че реализацията му способства за задълбочаване на енергийната диверсификация освен за района, само че и за цяла Европа.

В диалога беше разисквано, че в бранша на енергетиката капацитет за задълбочаване на съдействието има освен при вноса на природен газ, само че и за продан в областта на технологии, свързани с производството на зелен водород, както и на електричество. Като перспективни области за развиване на партньорството сред България и Азербайджан бяха откроени още селското стопанство, нововъведенията, автомобилния бранш, културата и образованието.

Президентът Румен Радев възобнови поканата си към президента Илхам Алиев да посети страната ни в идващите месеци.

През предходната година двустранният стокообмен възлиза на 97.3 млн. щ. $, като е повишен с 448.9% по отношение на 2020-а, означават от Министерството на стопанската система. Драстичният растеж на двустранната търговия се дължи на почналите от началото на 2021 година доставки на природен газ по контракта сред " Булгаргаз " и азербайджанската SOCAR. Българският експорт за Азербайджан е възлязъл на 22.9 млн. щ. $ и е повишен с 35.1 на 100. А азербайджанският импорт в България е достигал 74.4 млн. щ. $ в съпоставяне със скромните 744 000 щ. $ през 2020 година.

Сред водещите артикули в българския експорт за Азербайджан в последните години обичайно участват медикаментите, хлебарските произведения и препаратите за поддържане на косата. През предходната година съществена стокова група с дял 25.5% в износа ни за тази страна са лекарства. В азербайджанския експорт за България водеща позиция заема нефтен газ и други газообразни въглеводороди (76.4 процента).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР