Възможностите за укрепване и задълбочаване на приятелството и сътрудничеството в

...
Възможностите за укрепване и задълбочаване на приятелството и сътрудничеството в
Коментари Харесай

Шанхай укрепва приятелските отношения с Пловдив

Възможностите за подсилване и задълбочаване на другарството и съдействието в областта на икономическите връзки, образованието и културата бяха разисквани на среща на заместник-кмета на Община Пловдив инж. Димитър Кацарски с гостуваща в града 6-членна китайска делегация, водена от Жанг Уей, заместник-кмет на област Путуо в Шанхай.

Гостите показаха своята област, която поради географското си разположение на територията на най-големия град в Китай е наричана Западната врата на Шанхай. С повърхност от близо 55 кв. км и население милион и триста хиляди поданици Путуо е измежду най-големите и динамично разрастващи се централни региони измежду общо 16-те региона на мегаполиса.

В него, както и в Пловдив, се съчетават антична просвета и забележителности с съвременна промишленост с помощта на високите технологии. Особено известна е интернационалната регата с драконови лодки, на която преди три години български гребци завоюваха златни медали. Заместник-кметът Жанг Уей подсети, че същото лято делегация от Путуо посети Пловдив, като акцент в програмата им тогава бяха спортните благоприятни условия на града и Гребният канал.

От своя страна инж. Димитър Кацарски срещна гостите с ускореното икономическо развиване на района и превръщането на Пловдив през последните няколко години в индустриална столица на България. Информира ги също, че китайска компания е спечелила концесията за летище „ Пловдив “, заявявайки упоритости да трансформира аеропорта във „ Врата на Китай към Европа “.

Той посочи високото качество на академичното обучение в града, което притегля от ден на ден задгранични студенти, както и посредническата роля на общината сред бизнеса и университетите. Особено усещане на китайската делегация направи подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година

Гостите предложиха вид на меморандум за другарство, който инж. Кацарски се ангажира да даде на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и Общинския съвет.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР