Възможностите за развитие на търговско-икономическото сътрудничество между България и провинция

...
Възможностите за развитие на търговско-икономическото сътрудничество между България и провинция
Коментари Харесай

Фирми от провинция Шънси стягат производствени бази и R&D центрове у нас

Възможностите за развиване на търговско-икономическото съдействие сред България и провинция Шънси разискаха заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов и вицегубернаторът на китайската провинция Шънси - Уей Зънджун, оповестиха от икономическото ведомство.

Заместник-министър Борисов срещна делегацията с капиталовата и бизнес среда у нас. Акцент беше подложен върху ускореното развиване на аутомотив промишлеността и ИКТ бранша в България. "Приветствам китайските компании от провинция Шънси, искащи да разширят активността си в Европа, да се възползват от преимуществата, които страната ни дава, с цел да открият у нас свои индустриални бази и R&D центрове ", означи Борисов.

Икономическият заместник-министър акцентира, че в региона на търговията капацитета за необятно наличие на китайския пазар имат българското вино, розовото масло и киселото мляко. "Висококачествените български артикули могат да намерят добър банкет в провинция Шънси, чието население доближава 37 милиона души ", съобщи Борисов.

Вицегубернаторът Уей предложи да бъде проведено посещаване на бизнес делегация от провинция Шънси в България, с цел да могат представителите на китайския бизнес да се срещнат на място с условия за бизнес и вложения във всички браншове с капацитет. Той насочи покана за българско присъединяване в Четвъртото издание на изложбата "Пътят на коприната ", което се организира в столицата на провинцията - град Сиан.

Шънси e провинция в централната част на Китай. Тя е с повърхност от 205 800 кв. км, която път е обитаема с над 37 050 000 души, или по над 180 души на кв. километър. Административен център и максимален град в провинцията е град Сиан. Сиан, с население от над 2 670 000 поданици, е ситуиран на 405 метра надморска височина. Той е един от най-важните градове в китайската история. Основан е в 9 век пр.н.е., като е бил столица (под разнообразни имена) на 13 китайски династии.

Заемайки първо място по брой на историческите и културни монументи в Китай, Сиан е най-посещаваната туристическа дестинация в страната. Едни от най-впечатляващите места в китайския град, които наложително би трябвало да се видят, са Часовниковата кула, Музеят на неолитната просвета Банпо, Мавзолеят на император Цин Шихуан, който е първият император на династия Цин и който се смята за едно от чудесата на света.

Тук е фамозната Теракотената войска . Археологическата находка и произведение на изкуството, намерено през 1974 година, се среща се в планината Лишан, в предградието на град Сиан, наоколо до гробницата на Цин Шихуан. Представлява отбор от скулптури на 8 101 бойци и половина заради остатъка от тялото на една скулптура, като всичко това, дружно с каляските и конете е в действителен размер и е направено от теракота. Забележителното е, че всяко лице е с самостоятелни черти. Височината на воините варира от 185 см до 209.77 сантиметра. Гробницата, в която е открита теракотената войска, съставлява 76 метра висока пирамида с обща повърхност от 350 кв. метра. Счита се, че е издигната към 240 пр.н.е.. Включена е в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. За построяването на теракотената войска, първия китайски император - Цин Шъхуан, употребява големи финансови и човешки запаси и утежнява тъгите на народа. Скоро след обединяването на страната, стартира строителството на гробницата му, в което са взели участие над 700 хиляди души. Времето за строителството е към 40 години и продължава чак до гибелта на императора, като гробницата още не е била приключена.

Теракотената войска е открита инцидентно през 1974 година от едни селяни, които копаят бунар покрай настоящия китайски град Сиан. Докато ровят в пръстта те изваждат от нея глинени фигури и проправят пътя към една от най-големите археологически находки за миналия 20 век.

Император Цин Шъ Хуан Ди , държател на Цин, е обединил Китай и се смята за първия китайски император.

В Сиан се намира и една от най-старите от общо четирите типа китайска опера. Изкуството, която тя предлага няма аналог по света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР