Възможностите за разширяване на икономическото и външнотърговското сътрудничество с Република

...
Възможностите за разширяване на икономическото и външнотърговското сътрудничество с Република
Коментари Харесай

Засилваме търговията със Сингапур

Възможностите за разширение на икономическото и външнотърговското съдействие с Република Сингапур разискаха заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев и Онг Енг Чуан, заместник-министър в Министерство на външните работи на Република Сингапур.

„ Сингапур e значим стопански сътрудник и напъните ни са ориентирани към поощряване на двустранното съдействие и усилване на икономическите връзки сред двете страни. “, съобщи зам.-министър Манолев. Той добави, че за България е значимо привличането на вложители, които биха могли да употребяват капацитета и преимуществата на страната ни като мост към големия пазар на Европейски Съюз и района.

На срещата бяха разисквани още и опциите за ускорение на ратификацията на Всеобхватното съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и Сингапур. „ България отдава значение на бързото подписване на Споразумението, страните от Азия са предпочитан сътрудник за страните-членки на Европейски Съюз, като през последните години България също засилва съдействието си с Азия “, акцентира зам.-министърът на стопанската система.

Споразумението планува либерализиране и улеснение на търговията и вложенията, включително основаване на зона за свободна търговия. Търговско съглашение, съдържа с изключение на разпореждания за намаляването на митата и нетарифните спънки в региона на търговията със артикули и услуги, също по този начин и разпореждания в други области, свързани с търговията - отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, вложения, публични поръчки, конкуренция и стабилно развиване.

От своя страна Онг Енг Чуан, заместник-министър в Министерство на външните работи на Република Сингапур съобщи, че посредством спогодбата чака да види повече български артикули в Сингапур. „ Надяваме се Споразумението да бъде подписано в най-кратки периоди, тъй като това ще даде опция и за опознаване на българския пазар и капиталовата среда. “, уточни той.

За интервала януари-април 2017 година двустранната търговия сред България и Сингапур е на стойност 99.8 млн. щ.д., отчитайки растеж с 103.7% по отношение на същия интервал на 2016 година Износът възлиза на 87.2 млн. щ.д., отчитайки нарастване от 124.7% по отношение на същия интервал на миналата година. Вносът се равнява на 12.6 млн. щ.д. Външнотърговското салдо е позитивно и е в размер на 74.6 млн. щ.д.

Водещи стокови позиции в българския експорт са масла, получени при дестилацията на каменовъглени катрани при висока температура, рафинирана мед и медни сплави в занемарен тип, интегрални схеми и електронни микрокомплекти и други

Водещи стокови позиции в българския импорт – елементи и такъми за транспортните средства, автоматизирани машини за обработка на информация, инсталация за спиране, отцепване, отбрана, електрически апарати за жична телефония или телеграфия и други

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР