Възможностите за промени в данъчната система на страната ще бъдат

...
Възможностите за промени в данъчната система на страната ще бъдат
Коментари Харесай

КНСБ пак ще поиска промени в данъчната система

Възможностите за промени в данъчната система на страната ще бъдат разисквани през днешния ден на конгрес, проведен от КНСБ.

Синдикалната организация желае въвеждане на необлагаем най-малко еднакъв на еднакъв на МРЗ за страната; въвеждане на 15 % налог върху приходите на физическите лица; въвеждане на 15 на 100 налог върху приходите на юридическите лица, както и понижаване на общата ставка на Данък добавена стойност на 15 %.

Според КНСБ сегашната данъчна система е извънредно несправедлива и усилва неравенствата.

От КНСБ са пресметнали, че в случай че главните претенции на синдиката бъдат признати, то държавният бюджет ще загуби към 4, 67 милиарда лева, само че въпреки това, има опция за генериране на други към 4 милиарда лева от въвеждането на спомагателни налози, които са предложили като опция на предстоящите загуби. По този метод чистият негативен резултат върху държавния бюджет ще бъде почти 600 млн. лева

Сметките на синдиката демонстрират, че в случай че хората получават 1000 лева работна заплата, ще разполагат с спомагателни 652 лева на година в следствие от въвеждането на измененията, които оферират в директното облагане на техните приходи.

Освен това, по линия на косвеното облагане, разноски на хората ще намалеят приблизително с 334 лева на година вследствие на измененията, които КНСБ предлага в Данък добавена стойност. Така общата спомагателна сума, с която ще разполагат хората на година ще бъде 986 лева Това значително може да се преглежда и като 13-та заплата, считат от КНСБ.

" Ако вашето домакинство се състои от двама души, които получават по 1000 лева работна заплата, то спомагателната сума, с която ще разполага на година, ще бъде в 1972 лева ", показват синдикалните специалисти.

Според изчисленията на КНСБ всички хора, които получават приходи до 2500 лева ще завоюват по линия на измененията в директното облагане. Макар данъкът да се подвига от 10 на 100 на 15 на 100 разполагаемите средства ще бъдат повече поради резултата от въвеждането на необлагаем най-малко.

Всички хора, които получават приходи над 2500 лева, ще изгубят по линия на измененията в директното облагане, само че ще завоюват по линия на измененията в косвеното облагане. Така, да вземем за пример, в случай че получавате 3000 лева работна заплата, ще платите 382 лева повече налог върху приходите на годишна база, само че ще разполагате с най-малко 900 лева повече за ползване по линия на смяната в косвените налози. По този метод крайният кумулативен резултат върху хората с високи приходи ще бъде още веднъж позитивен, считат от КНСБ.

Във всички страни-членки на Европейски Съюз, с изключение на в България, има въведена форма на необлагаем най-малко: нулева данъчна ставка, данъчно облекчение или данъчен заем. В едвам четири страни-членки на Европейски Съюз има настояща пропорционална система на данъчно облагане (плосък данък). Това са България, Румъния, Унгария и Литва. В останалите 23 страни данъчното облагане е прогресивно, показват от КНСБ.

Последната страна, която се е отказала от плоския налог, е била Латвия през 2018 година Стъпки в тази посока подхваща сега и Литва, съгласно рекомендациите на МВФ и ОИСР; България и Унгария са страните с най-нисък " данък-печалба " в Европейски Съюз, надлежно 10 на 100 и 9 на 100. България и Румъния пък са страните с най-нисък подоходен налог от 10 на 100, допълват от КНСБ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР