Възможностите за поетапно обновяване на влаковете през следващите 15 години

...
Възможностите за поетапно обновяване на влаковете през следващите 15 години
Коментари Харесай

БДЖ планира поетапно обновяване на влаковете през следващите 15 години

Възможностите за поетапно възобновяване на влаковете през идващите 15 години са разисквани на кръгла маса през днешния ден. Темата на публичното разискване е "Закупуване на нов преносим състав за потребностите на БДЖ и вложенията в националната железопътна инфраструктура ". Това оповестиха от Компанията.

Министър Росен Желязков приветства самодейността за публичното разискване, като означи, че сериозните мнения са по-положителни от поздравленията, тъй като тъкмо те прибавят стойност, с цел да се осъществя една добра процедура. В доста скоро време се надяваме за позитивна наклонност, а освен да приказваме за проблеми в БДЖ, е допълнил той.

Председателят на Съвета на шефовете на "Холдинг БДЖ " ЕАД, Григори Григоров, показа целите и опциите на БДЖ за поетапно възобновяване на влаковете през идващите години. На база направения разбор на съществуващото положение на преносимия жп състав и нуждите за цялостното застраховане на ГДВ /график за придвижване на влаковете/ и плануваните вложения в националната железопътна инфраструктура, предварителният проект за обезпечаване на нов преносим състав е разграничен на няколко стадия.

В първия стадий до 2022 година би трябвало да започва интензивна ремонтна стратегия на сдружението за подемни и капитални поправки на локомотиви, вагони и мотриси. С ремонта на 46 от мотрисните влакове Сименс Дезиро, ще се обезпечи придвижването на крайградските линии за идващите 12-13 година В този стадий са планувани и приблизително по 15 капитални ремонта на локомотиви годишно, включващи и софтуерна рационализация за скорост от 160 км/ч, като в тази връзка сега се водят интензивни диалози с производителите от Шкода. Извършените поправки ще обезпечат най-малко 20 година спомагателен експлоатационен запас на локомотивите.

Вторият стадий е до 2030 година и той планува паралелно с първия, на база на направените изводи и получените оферти в границите на публичното разискване, до края на 2019 година да започва нова поръчка за доставка на 10-15 мотриси за междинни дистанции, а по-късно и на 30 до 50 броя нови, модерни вагона за 160 км/ч, които да обезпечат висок клас услуга за клиентите на компанията. Посоченият преносим състав ще обезпечи над 4000 места за пътуванията на междинни и дълги дистанции с усъвършенстван график на придвижване за даването на конкурентна на автомобилния превоз услуга, както като времепътуване, по този начин и като комфорт. За транснационалните направления опциите са опазване на сформира от локомотив с обособени вагони поради мощната разновидност и опцията за композиране, съгласно натовареността и нуждата, или разновидности с т.нар "пуш-пул " влакове, като се проучва с какъв брой този вид преносим състав би оскъпил плана. Доставката на първата част от новия преносим състав по първични изследвания и с оглед натовареността на международния жп пазар се чака не по-рано от средата на 2023 година Планираната инвестиция е в размер на повече от 100 млн. евро, разсрочена уместно в границите на 7 години, без да затруднява финансовото положение на сдружението.

В интервала на третия стадий след 2030 година се възнамерява подготовка за поетапната замяна на мотрисите Сименс Дезиро и на вагоните и локомотивите за транснационалните линии, които са достигнали крайния си експлоатационен запас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР