Възможностите за поетапно обновяване на влаковете през следващите 15 години

...
Възможностите за поетапно обновяване на влаковете през следващите 15 години
Коментари Харесай

БДЖ планира поетапно обновяване на подвижния състав през следващите 15 г.


Възможностите за поетапно възобновяване на влаковете през идващите 15 години бяха показани в границите на публично разискване на тематика: Проект " Закупуване на нов преносим състав за потребностите на БДЖ и вложенията в националната железопътна инфраструктура “.

Министър Росен Желязков означи, че в скоро време се надява на позитивна наклонност, а освен да се приказва за проблеми в БДЖ.

Председателят на Съвета на шефовете на „ Холдинг БДЖ” ЕАД, Григори Григоров, показа целите и опциите на БДЖ за поетапно възобновяване на влаковете през идващите години. На база направения разбор на съществуващото положение на преносимия ЖП състав и нуждите за цялостното застраховане на ГДВ и плануваните вложения в националната железопътна ифраструктура, предварителният проект за обезпечаване на нов преносим състав е разграничен на няколко стадия.

След показване на визията от първичните изследвания, всеки един от участниците в кръглата маса показа своите хрумвания и оферти, което докара до основаването на една ползотворна полемика и сплоти участниците към концепцията от належащата нужда за възобновяване на преносимия състав на БДЖ, оповестиха от пресцентъра на компанията.

Първи стадий до 2022 година: Стартираната интензивна ремонтна стратегия на сдружението за подемни и капитални поправки на локомотиви, вагони и мотриси има задачата да обезпечи ГДВ за идващите 3 години за да не се позволява дефицит на мотриси, локомотиви и вагони на дневна база. С ремонта на 46 бр. мотрисните влакове Сименс Дезиро, ще се обезпечи придвижването на крайградските линии за идващите 12-13г. В този стадий са планувани и приблизително по 15 капитални ремонта на локомотиви годишно, включващи и софтуерна рационализация за скорост от 160 км/ч, като в тази връзка сега се водят интензивни диалози с производителите от Шкода. Извършените поправки ще обезпечат най-малко 20г. спомагателен експлоатационен запас на локомотивите.

Втори стадий до 2030 година : Успоредно с първи стадий, на база на направените изводи и получените оферти в границите на публичното разискване, до края на 2019г. се възнамерява пускане на нова поръчка за доставка на 10-15 бр.мотриси за междинни дистанции, а по-късно и на 30 до 50 бр. нови, модерни вагона за 160 км/ч, които да обезпечат висок клас услуга за клиентите на компанията. Посоченият преносим състав ще обезпечи над 4000 места за пътуванията на междинни и дълги дистанции с усъвършенстван график на придвижване за даването на конкурентна на автомобилния превоз услуга, както като времепътуване, по този начин и като комфорт. За транснационалните направления опциите са опазване на сформира от локомотив с обособени вагони поради мощната разновидност и опцията за композиране, съгласно натовареността и нуждата, иливарианти с т.нар " пуш-пул " влакове, като се проучва с какъв брой този вид преносим състав би оскъпил плана. Доставката на първата част от новия преносим състав по първични изследвания и с оглед натовареността на международния ЖП пазар се чака не по-рано от средата на 2023г. Планираната инвестиция е в размер на повече от 100 млн. евро, разсрочена уместно в границите на 7 години, без да затруднява финансовото положение на сдружението.

Трети стадий след 2030 година: В интервала се възнамерява подготовка за поетапната замяна на мотрисите Сименс Дезиро и на вагоните и локомотивите за транснационалните линии, които са достигнали крайния си експлоатационен запас.

Съпътстващи планове:

Водят се договаряния с Дойче Бан(DB) за закупуването на към 100 бр. вагони, експлоатирани и поддържани от немските железници до края на 2019г. По първични калкулации, нужната инвестиция ще бъде по-ниска от тази за реновирането и модернизирането на личните вагони;

Проучва се опцията за еврофинансиране при модернизирането на преносимия ЖП състав в идващия програмен интервал 2021-2027, посредством осъществяване на интегрирани териториални вложения (ИТИ), опция, планувана в чл.36 от Регламент №1303/2013;

В кратковременен проект не се изключва и разновидността с наем на локомотиви и мотриси при зародили проблеми в хода на осъществяване на ремонтната програма;

Оптимизиране и цялостно натоварване на личните депа за поддръжка на преносимия състав.

На разискването участваха министърът на превоза, осведомителните технологии и известията, управническите екипи на БДЖ и НКЖИ, представителите на синдикалните организации, висшите образователни заведения ВТУ „ Тодор Каблешков”, Техническият университет София и УНСС, представители на АИКБ, неправителствени организации и железопътни специалисти, изпратили своите оферти.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР