Възможностите за обучение в Националната спортна академия и интереса на

...
Възможностите за обучение в Националната спортна академия и интереса на
Коментари Харесай

Проф. Пенчо Гешев: Клубните треньори трябва да са на основен трудов договор

Възможностите за образование в Националната спортна академия и интереса на студентите към висшето учебно заведение, разяснява в предаването " Радиоприемница " ректорът на Академията проф. Пенчо Гешев.

Досега не сме имали проблеми с осъществяването на държавната поръчка, даже над 300 души остават неприети след кандидат-студентската акция . Специалностите и стратегиите в Националната спортна академия са свързани с значими сфери в развиването на обществото, което ги прави атрактивни за младежите. Разбира се привличането на интереса на кандидат-студентите е значимо, само че още по-голямо значение има качеството на образованието, акцентира проф. Гешев:

Трудно е да се поддържа качество в изискванията на конкуренция, само че още по-трудно е да се поддържа без сериозна конкуренция. Академията поддържа равнище, тъй като ние в огромната част запазихме формата на осъществяване на образователните занятия. И сега важат семестриалните заверки, държим на наличие в образователните зали и считам, че във връзка с ангажираност на студентите ние имаме такива условия. Мога да кажа, че Академията разполага с доста добра база, и освен спортна инфраструктура, а и техническо обезпечаване на самия образователен развой.

В Националната спортна академия има 62 типа спорт, по които има спортни клубове, в които студентите освен се състезават, само че и организират своята образователна процедура. Практическата подготовка заема съществено място в подготовката на експертите. Успешна е реализацията на подготвяните учители в междинното обучение, доста благоприятни условия за работа има и за кинезитерапевтите - в лечебните заведения, в обособени медицински центрове, разкриват се кабинети, има места и в националните тимове.

Има проблем, обаче, при треньорските фрагменти, защото доста клубове ги назначават на всевъзможни длъжности, обезпечават им възнаграждение, само че те не се записват на щат " треньор ". Причината за този абсурд е, че има условие от Министерството на младежта и спорта за нужна подготовка за работа като треньор. Сега се върви към това, с новия закон, всеки един клуб да има назначен треньор на главен трудов контракт. Ако това се вкара като условие, нещата ще си дойдат по местата, безапелационен е ректорът на НСА.

Проф. Пенчо Гешев уточни, че новата система за финансиране на висшите учебни заведения , обвързана с рейтинговата система, има своя позитивен резултат, защото към този момент се регистрира качеството на подготовка, което на собствен ред е довело да повишение на дотацията за Националната спортна академия.

Какво следва в развиването на висшето учебно заведение? Специалностите, свързани със СПА и уелнес промишлеността към този момент са в магистърска степен, само че скоро  може да бъдат разкрити и бакалавърски стратегии, като главното условие е да бъде обезпечена на нужната материална база. Най-общо казано, философията за откриване на нови специалности е да бъдат налице трите съществени съставния елемент - фрагменти, образователна документи и база. Вероятно още тази година ще бъде разкрита компетентност " Боулинг ", защото към този момент има федерация със собствен календар, която изпитва потребност от съответните фрагменти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР