Възможностите за намаляването на вредата от тютюна бяха тема на

...
Възможностите за намаляването на вредата от тютюна бяха тема на
Коментари Харесай

Експерти обсъждат план как да се намали вредата от тютюна |

Възможностите за намаляването на вредата от тютюна бяха тематика на медийна среща, извършена в НДК с присъединяване на български и задгранични специалисти. Срещата е допълнение към извършената сред 11 и 13 септември Трета научно-практическа конференция „ Профилактика, диагностика и терапия в млада и зряла възраст–приоритети на актуалното опазване на здравето ”.

От българска страна присъединяване взеха проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница - модератор на срещата, проф. Георги Момеков, специалист по фармакология и токсикология и доктор Рада Прокопова, кардиолог в УМБАЛ " Св. Анна ". Чуждестранните специалисти, които споделиха опит по казуса са проф. Давид Хаят - онколог от болницата „ Питие-Салпетриер “ в Париж и доктор Ефраин Камбронеро, онколог, експерт по рака на шията и главата от Онкологичния център на Коста Рика.



Проф. Хаят, един от създателите на противораковия проект на Франция, предлага като съществени ефикасни мерки  бързото огромно нарастване на цените, въвеждането на възбрана за пушене на публични места.

Експертът направи съпоставяне на главните рискови фактори за развиване на рак в света и в България за годините сред 1990 и 2017. Тендециите показват повишаване на високия показател на телесната маса и високата кръвна захар като рискови фактори, което се дължи на затлъстяването в международен мащаб. На първо място, без смяна в последните тридесет години, тютюнопушенето остава най-сериозният рисков фактор за развиване на онкологични болести. Зад тази наклонност стои неуспех на политиките за контрола на тютюна , счита професорът.

Основна идея в опазването на здравето е намаляването на вредата - проект за деяние в случаите, когато едно нездравословно държание или табиет не могат да бъдат спрени по някаква причина, което постанова целеви дейности за понижаване на нездравословните последици от тях. Такива се ползват при храненето, излагането на слънце и други

Д-р Камбронеро напомни, че най-високият % на тютюнопушене се регистрира в страните от Източна Европа и Южна Азия и очерта най-ефективната опция на предварителната защита на рака и обвързваните с тютюна болести - прекъсването на пушенето.

„ Подходът за понижаване на вредата от тютюнопушенето има капацитет да помогне и да донесе изгоди за публичното здраве, като част от широкообхватен проект за битка с използването на тютюн. Той планува различните артикули без пушек за понижаване на вредата, предлагани на пазара, да бъдат контролирани и следени. Намаляването на вредата не е нова идея. Тя се ползва от началото на 20-ти век в стратегиите за наркотична взаимозависимост. “

Д-р Камбронеро е безапелационен, че всички форми на тютюн са нездравословни и рискови, тъй като никотинът е извънредно пристрастяващо вещество. Експертът акцентира, че никоя от бездимните други възможности не може да бъде посочена за безвредна, само че анализите демонстрират понижаване на съществуването на токсични и канцерогенни субстанции. Въпреки това са нужни още доста проучвания на тези артикули, както и извънредно непоколебим надзор на пазара.

Проф. Момеков показа казуса с тютюнопушенето от гледната точка на токсиколога. Експертът обърна внимание на обстоятелството, че главната причина за болести, свързани с тютюнопушенето, се дължи на формираните в резултат горенето на тютюна при високи температури субстанции. Едни от тези субстанции са да вземем за пример нитрозамините, които са потвърдени канцерогени, акцентира професорът.



Той описа действието на системите за нагряване на тютюна до по-ниска температура и уточни, че съгласно някои проучвания, използването им следва наклонност за понижение на токсичните субстанции, сходна с отхвърли от цигари. Подобно на своите сътрудници, проф. Момеков акцентира, че единственият потвърдено ефикасен метод за понижаване на риска от тютюнопушенето е цялостният отвод от него.

Д-р Прокопова уточни, че тютюнопушенето е обвързвано с 25 болести и изключително тясна е връзката сред пушенето и заболяванията на съдовете . Основният извършител на тези болести е никотинът, разполагаем както в стандартните цигари, по този начин и в бездимните други възможности. Именно по тази причина най-хубавото решение е цялостният отвод от тютюнопушене.

„ Тютюнът е вторият рисков фактор за сърдечносъдовите болести, той е коригируем рисков фактор, тъй като зависи от нас “, споделя доктор Прокопова.



Кардиологът подсети, че пушачите, с изключение на на себе си, вредят в огромна степен и на околните си, на децата си, които са пасивни пушачи. Излагането на цигарен пушек при децата може да докара до проблеми с белите дробове, нараснал риск от синдрома на неочакваната сърдечна гибел , поради никотина, който те одобряват.

Всички специалисти се сплотиха към безспорния факт, че единствено отводът от тютюнопушене е единственият ефикасен метод за справяне с казуса. Проф. Георгиев добави, че даже при отказалите се пушачи, рискът от развиване на многочислени болести не изчезва, а единствено понижава с течение на времето, тъй че най-хубавият вид за запазване на здравето на хората е да не стартират в никакъв случай да пушат.



Бездимните други възможности като електронни цигари и никотинова течност и системи с нагряване на тютюна могат да бъдат вид на избор единствено за върли пушачи, които не могат или не желаят да спрат да пушат и е значимо да се оказва непоколебим надзор над тези произведения. Съществуващите проучвания демонстрират, че използването на такива средства може да докара до смяна в проследяваните рискови маркери в мечтана посока, само че специалистите са безапелационни, че това не ги прави безвредни и са нужни още доста години на проучвания, с цел да се дефинира мястото им при стратегиите за понижаване на вредата от тютюнопушенето.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР